Pert vesztett Orbán Viktor feleségének cége

Első fokon elutasította a Tokajhegyalja Kft. helyreigazítási kérelmét az Élet és Irodalommal (ÉS) szemben szerdán a Fővárosi Bíróság - adta hírül az MTI.
NAPI Online, 2005. május 18. szerda, 18:15
Fotó:

A lap ellen azért indított pert Orbán Viktor feleségének cége, mert az egy riportban azt állította, hogy bizonyos napokon a cég taggyűlésein a volt kormányfő is részt vett, és ezeken a találkozókon állami támogatások és ingatlanok megszerzéséről is szó volt. A cég annyit kért a bíróságtól, hogy állapítsa meg: a kérdéses napokon nem is volt taggyűlés, így hiteles jegyzőkönyvek sem készülhettek.
Pataki Árpád bíró indoklásában elmondta: nem vált kétségessé, hogy a társaság tagjai a perben megjelölt időpontokban összejöttek és a kft. ügyeiről érdemben tárgyaltak. A meghallgatott tanú érdemi előadása a tárgyaláson nem kérdőjeleződött meg, annak kétségbevonására a felperes bizonyítást nem ajánlott fel - tette hozzá. Karas Mónika, a kft. ügyvédje a határozat kihirdetése után elmondta: fellebbeznek az ügyben.

Pataki Árpád egyúttal hangsúlyozta: a bíróság érintőlegesen sem politizálhat, és a perben nem szereplő személyek magatartásáról semmilyen módon nem foglalt állást ezzel a ítélettel. "Jogi értelemben a jelen bíróság nem állapította meg azt, hogy a kérdéses három alkalommal szabályos taggyűlés lett volna, (...) hogy a résztvevők taggyűlésen vettek volna részt" - mondta a bíró, aki szerint ennek a per eldöntése szempontjából nincs is érdemi jelentősége. A bíróság a tagok nyilatkozatáról nem állapította meg, hogy azok tartalma ne lenne valós, az ugyanis kiderült, hogy az ÉS által becsatolt három "jegyzőkönyv" nem felel meg a gazdasági törvény szabályainak.

Karas Mónika szerint a döntés ellentétes azzal a töretlen bírói gyakorlattal, hogy a gazdasági társaságokat érintő ügyben csakis a gazdasági társaságokról szóló törvény előírásait kell figyelembe venni. Mint mondta, a következő tárgyaláson már nem lesz lehetőség bizonyításra eljárásra, így a tagokat sem lehet meghallgatni.

Kovács Zoltán, az ÉS főszerkesztője úgy nyilatkozott: örül a döntésnek, azt még nem vonta kétségbe senki, hogy a jegyzőkönyvek tartalma valós. Arra a kérdésre, hogy van-e még "kártyájuk" az ügyben, úgy válaszolt, nem hiszi, hogy szükség lenne másik tanúra.

HOZZÁSZÓLÁSOK