A tervezet még június 30-án került fel a kormány honlapjára és csak aznap lehetett véleményezni.

A NAV azon alkalmazottai, akik a NAV törvény alá tartoznak, három lépésben 50 százalékos, a munka törvénykönyve alá tartozó dolgozók pedig egyszeri 30 százalékos béremelést kapnak, jelentősen átalakul az illetményrendszer is az adóhatóságnál az életpályamodell tervezete szerint - jelentette be még áprilisban Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

A NAV törvény kimondja, hogy a közszolgálati pótlék a kormánytisztviselőnek, illetve a pénzügyőrnek a jogviszony létesítésével vállalt többletkötelezettségek, továbbá a pénzügyőrök tekintetében a hivatásos munkakörrel járó többlet-igénybevétel és -terhelés ellentételezését szolgálja. A mértékét pedig a törvény végrehajtási rendelete az illetményalap 50-650 százaléka közötti mértékben állapítja majd meg.

Ennyit kapnak

A mostani tervezet tehát a törvény végrehajtási rendeletének minősül és felsorolja azokat a munkaköröket, amelyekben a melléjük rendelt szorzójú közszolgálati pótlék jár. A főigazgató a nem alapfeladatai után kap 100 százalékot, míg a szakfőigazgatóktól az osztályvezetőkig az alapfeladat és a nem alapfeladat után is jár 100-100 százalék. A szakreferensek és szakértők szorzója 75 százalék, míg a hierarchia alján szereplő referensek és ügyintézők szorzója 50 százalék. (Az illetményalap, a NAV honlapján fellelhető adatok szerint - a besorolástól függően - 119 815 forinttól 324 660 forintig terjed.

Piacképes fizetést kínál

Az indoklás kifejti, hogy a havi többlet költség - amely becsülten - 861 millió forint, de az csak  az állomány munkakörének és feladatának meghatározása után határozható meg pontosan. Az állomány 2018-ban éri el a besorolás szerinti illetményt, így addig az előbbi összegnél kisebbel kell kalkulálni a havi kiadásoknál.

Az indoklás szerint "a szakmai követelményekre figyelemmel kialakított közszolgálati pótlékrendszer biztosítani képes, hogy az állami adó- és vámhatóság képes legyen megtartani a megfelelő kompetenciákkal rendelkező munkatársakat, illetve piacképes fizetést kínálva képzett szakembereket tudjon felvenni, mely alapvető feltétele rövid és hosszú távon egyaránt a - mind a költségvetési bevételi, mind adózói oldalról - elvárt szakmai színvonalú állami adó- és vámhatósági feladatellátásnak."

A tervezet szerint a rendelet a Magyar Közlönyben történő kihirdetése utáni napon lép majd hatályba. A hatálybalépést követően a NAV teljes személyi állományának (amely 21320 fő) kinevezési okiratát módosítani kell az új szabályok szerinti illetmény megállapítás alapján.