Pintér Sándor szerint az emberek 73 százaléka bízik a rendőrségben

Az emberek elégedettek a rendőrség teljesítményével - mondta Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésén.
Szász Péter, 2020. szeptember 29. kedd, 18:23
Fotó: MTI Fotó

Többféle módon mérik a lakosság elégedettségét, az önkormányzatokon, az iskolákon és iskolai munkaközösségeken keresztül, de a múlt évben lakossági felmérést is végeztek, és azt a választ kapták, hogy a rendőrségben az emberek 73 százaléka bízik - idézi az MTI Pintért, aki éves meghallgatásán beszélt minderről.

Ezzel az eredménnyel az ügyészséget, a bíróságot, de még az Országgyűlést is megelőzi a rendőrség - tette hozzá.

A tavaly ismertté vált bűncselekmények száma 160 ezerre csökkent, ami 26 ezres mérséklődést jelent 2018-hoz képest, 2010-hez képest pedig 62 százalékost - sorolta a miniszter, aki szerint egyre erősebb a közbiztonság Magyarországon.

Az embereket a közterületi bűncselekmények irritálják a legjobban. Tavaly 52 393 volt a közterületi bűncselekmények száma, ez 4000-el kevesebb az egy évvel korábbinál. A tulajdon elleni szabálysértések száma 25 ezerre csökkent, Pintér Sándor reményét fejezte ki, hogy ez idén tovább mérséklődik.

A nyomozás eredményességének mutatója ugyan 68 százalékról 66 százalékra csökkent, de 2010-hez képest még mindig 20 százalékkal magasabb - mondta.

A büntetés-végrehajtásban korábban 120 százalékos volt a telítettség, és bár tavaly ez még nem enyhült, idén a feltöltöttség 95-96 százalékra csökkent. A fogolyszökések, öngyilkosságok és a fegyelemsértések száma is mérséklődött.

A "nemzetközi migrációs helyzet" megkívánta, hogy a korábbi bevándorlási hivatalt átalakítsák, azt rendvédelmi szervvé alakítva létrehozták az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságot. A dolgozók száma 1016 maradt, mintegy felük ugyanakkor hivatásossá vált. Tavaly 150 ezer migrációs kérelmet bíráltak el, az illegális migráció megfékezésére pedig komplex mélységi ellenőrzéseket végeztek.

A katasztrófavédelemről szólva azt hangsúlyozta: jelentős emelkedést mutat a káresetek száma, tűzesetekhez és műszaki mentésekhez a tűzoltók 79 900 alkalommal vonultak ki. Ez azt mutatja, hogy lazult az állampolgári fegyelem, amelyen 2020-ban szeretnének javítani.

Nőtt az önkéntes tűzoltó egyesületek száma. A katasztrófavédelem 2019-es tevékenységéből a hulladékszállítást, a kéményseprést és a szúnyoggyérítést is kiemelte.

Az ülésen Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke arról érdeklődött, érdemes-e elgondolkodni azon, hogy gazdasági bűncselekmények esetén a letöltendő büntetés helyett a pénzbüntetést részesítsék előnyben. Pintér Sándor erre válaszul azt mondta: azokban az országokban, ahol erre áttértek, átlagosan magasabb ezen bűncselekmények száma, mint Magyarországon.

Vadai Ágnes (DK) az életpályamodellről érdeklődött, továbbá arról, hogyan kívánják vonzóvá tenni a pályát. Pintér Sándor szerint 2019-ben magas létszámhiány és kevesebb jelentkező volt, de 2020-ban már többen jelentkeztek, elsősorban a büntetés-végrehajtásba. Az életpályamodellre vonatkozó kérdésre előrevetítette: az 500 ezres jutalmat háromévente tervezik kifizetni. Ugyancsak a képviselő kérdésére megerősítette, hogy a büntetés-végrehajtás tököli rabkórházát Berettyóújfaluba költöztetik, de ez nem jelenti azt, hogy a tököli területről lemondanak.

Bartos Mónika (Fidesz) kérdésére válaszolva azt hangsúlyozta: "erkölcsi sérültek" azok a bűnözők, akik hamisítanak és forgalomba hoznak olyan termékeket, amelyeket úgy kínálnak, mintha hatásosak lennének a koronavírus ellen. A miniszter szigorú büntetőjogi szankciók megalkotását szorgalmazta ezzel összefüggésben.

Harangozó Tamás (MSZP) kérdésére elmondta: a fertőzés nem befolyásolja a szolgálat ellátását, a hivatásos szervek állományában, a honvédségnél és az egészségügyi dolgozóknál kedden 24 igazolt fertőzöttet találtak, ebben a körben összességében eddig 933-an fertőződtek meg, 916-an gyógyultak meg a fertőzésből. Arról is beszélt, hogy a kiskunhalasi járványkórházat a kiskunhalasi kórház vette át, jelenleg téliesítik.

Lukács László (Jobbik) felvetésére, miszerint nem lenne-e célszerűbb az illegális migráció ellen önálló határőrséggel fellépni, a miniszter azt mondta: célszerű, hogy a határrendészet a rendőrséghez tartozzon, a pandémiás helyzetben jelenleg is a honvédség segíti ezt a munkát.

A járvány méretét az határozza meg, hogy a vírus hol és milyen sebességgel terjed. Ha az állampolgárok betartják a szabályokat, kisebb lesz a járvány, a kormányzat a védekezéshez szükséges módszereket és eszközöket tudja rendelkezésre bocsátani - mondta Pintér Sándor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.09.29 23:27

Ha-HA-HA...

A nagy kamugép azt állítja, hogy 2010-hez képest 62%-al csökkent a bűnözés.

Pintér NERtárs egy apróságot elfelejt megemlíteni. Mégpedig azt, hogy a szabálysértési értékhatárt felemelték 50.000 Ft-ra. Vagyis a vagyon elleni cselekmények 50.000 Ft-ig nem bűncselekmények csak szabálysértések, vagyis a bűnügyi statisztikát nem terhelik, hiszen a szabálysértés az nem bűncselekmény. Hoppá...nem csináltunk semmit se és mégis drasztikusan csökkent a bűncselekmények száma....XDDDD

Pintér Sanyi a nagy varázsló megoldotta...XDDDDD. Így kell statisztikát csinálni....XDDDDD

Vagyis a kerékpárlopások nagy része, mobiltelefon lopások nagy része ( a használt árukat számolják ilyenkor és nem az új árat ), vidéken a terménylopás, haszonállatok lopása, tűzifalopás, bolti lopások és úgy általában az alkalmi lopások már nem bűncselekmények.

Így kell a bűnözést felszámolni...XDD

Ja és az állampárti bűnözők esetén természetesen nincs nyomozás csak ha a Kipcsak Vajda tesz feljelentést mert Mengyi Voldemort, Vagy Simonka NERtárs lopott a többi narancsos bűnöző elől. De ha a vajda vejkója lop az már más tészta.....XDDD

Pintér Sanyibácsinak is már áll az üst a Pokolban, és meg van rakva a tűz is alatta...XDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sylwol, 2020.09.29 21:38

Minden agyhalott gerinctelen fideszes meg van elégedve magával, csak a baj az emberek nem velük,, és ezt nem veszik észre mert IQ juk a béka feneke alatti
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csodacsampi, 2020.09.29 18:55

Az olajbáró olajozottan félrebeszél, talán ha átülne egy másik kocsiba.... Mondjuk egy rabszállítóba !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html