Pintér megadóztatná a korkedvezményes nyugdíjakat

Az Index értesülései szerint Pintér Sándor belügyminiszter kedden olyan kompromisszumos javaslatot tett a rendvédelmi érdekegyeztető fórumon, amely alapján a nyugállományban maradó egykori rendőrök, katonák és tűzoltók a jövőben csak 65 éves koruk fölött vehetnék fel teljes járandóságukat, míg a feketén munkát vállalóktól teljes egészében megvonnák a korkedvezményes nyugdíjat.
MTI-Eco, 2011. május 25. szerda, 15:21
Fotó:

A Hivatásunk Védelmében Sztrájkbizottság kedden, a belügyminiszter tájékoztatására hivatkozva azt közölte az MTI-vel, hogy a kormány kisebb módosításokkal elfogadta a szolgálati nyugdíjasokat és szolgálati nyugdíjrendszert érintő, szakszervezetekkel egyeztetett belügyminiszteri előterjesztést. A testület tájékoztatása szerint a Pintér Sándor által előterjesztett javaslat lényegesen kedvezőbb az eredeti kormányzati elképzeléseknél. A legújabb tervek szerint a szolgálati nyugdíjasok reaktiválása csak önkéntes alapon történhet, és azok sem veszítik el nyugdíjukat, akik a visszatérést nem vállalják. Az aktív állományúaknak szigorításokkal ugyan, de megmarad a korkedvezményes szolgálati nyugdíjrendszere - fűzte hozzá a sztrájkbizottság.

Az Index, egy a birtokába került feljegyzésre hivatkozva ezt egyebek mellett azzal egészítette ki, hogy az általános nyugdíjkorhatár a rendvédelmi dolgozóknál is 65 év lesz, de a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése nem vonatkozna azokra, akik idén töltik be 57. életévüket.

A cikk szerint a korkedvezményes nyugállományban lévők maguk dönthetik el, vissza akarnak-e térni dolgozni. Ennek során arra számíthatnak, ha a magánszektorban helyezkednek el, jövedelmük és a nyugdíjuk együttesen adózik, de amennyiben az állami szektorban vállalnak munkát kormánytisztviselőként, köztisztviselőként, vagy közalkalmazottként, akkor alkalmazásuk idejére nem kapnak nyugdíjat.

A portál úgy tudja, a testülethez visszatérők a fegyveres és rendvédelmi szervek különleges foglalkoztatási állományába kerülhetnek, és a korábbi nyugdíjuknak megfelelő nettó illetményt kaphatnak, továbbá könnyített szolgálatra oszthatók be, ami heti 35 órás, túlmunkától mentes munkaidőt jelentene. A tervek között említik még, hogy az aktív állomány a mindenkori nyugdíjkorhatárhoz képest 5 évvel korábban vonulhatna nyugdíjba, amihez azonban legalább 30 éves szolgálati időre lesz szükség.

Kiemelik ugyanakkor, hogy a nyugállományban maradó egykori rendőröket, katonákat, tűzoltókat a jövőben csak 65 éves koruk fölött illetné meg a teljes nyugdíj; addig az általános szabályok szerint a nyugdíjból 16 százalék adót kell fizetniük, azonban - a Belügyminisztérium javaslata alapján - a levonással terhelt nyugdíj összege nem lehet kevesebb a mindenkori bruttó minimálbér másfélszeresénél. Hozzáteszik: a tárca javaslata alapján a korkedvezményes nyugdíjban maradó, de feketén munkát vállalók járandóságuk elvesztésére számíthatnak az öregségi korhatár betöltéséig.

A készülő hivatásos életpályamodellre kitérve megjegyzik továbbá, hogy az állomány megtartása érdekében az állam a jövőben elismerné a hosszabb szolgálati időt, illetve 25 év tényleges szolgálat és az 52. életév fölött a tényleges nyugdíjkorhatár eléréséig kérhető lesz a könnyített szolgálatba helyezés is.
Az Index összegzése alapján jelenleg mintegy 29 ezer rendőr, illetve 10 ezer katona kap korkedvezményes nyugdíjat, akiknek egyharmada 40-50. életéve között van, míg kétharmaduk 50-57 éves.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Jhony, 2011.05.25 17:33

" A tervek között említik még, hogy az aktív állomány a mindenkori nyugdíjkorhatárhoz képest 5 évvel korábban vonulhatna nyugdíjba, amihez azonban legalább 30 éves szolgálati időre lesz szükség."

kicsi matek: Mondjuk 22 évesen szolgálatba áll a rendőr
22+30= 52
A mindenkori nyugdíjkorhatár 65
65-5=60
52 és 60 között 8 év a korkülömbség a könnyített szolgálatbahelyezés,
Ezzel gyakorlatilag elvették a korkedvezményt és nem adtak semmi egyéb juttatást!
A 40és 50 közöttieket elítélem én is hogy nyugdíjat fizetnek nekik pedig dolgoznak!Mert dolgoznak mellette!

prosztonak igaza van, ez a Pintér elfelejtette hogy ő is volt rendőr(állítólag megmászta a szamárlétrát).
Annyi pénzért megéri.?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Proszto, 2011.05.25 16:56

A fától nem látjátok az erdőt!Ezt egy olyan ember találta ki,aki anno szintén korkedvezményes nyugdíjas volt!De mivel kapott egy zsíros miniszteri széket,könnyen beszél!Ha eléri a tényleges nyugdíjkorhatárt,akkor nem kirívóan sok lesz a nyugdíja,hanem szemtelenül sok lesz!Hány utolsó évi keresetet számolnak el nyugdíj kiszámításkor?Hát itt van a kutya elásva!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2011.05.25 16:32

@mafika: és mi ezzel a baj?? ha azért engedték el nyugdíjba mert pszichikai alapon nem képes a további munkára, akkor ne menjen már el feketén vagy félfeketén biztonsági őrnek... ugye? és kapnak választási lehetőséget :) én ennél drasztikusabban oldottam volna meg, de így is tetszik a rendelkezés
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mafika, 2011.05.25 16:26

ez a kormány zseniális a vissza menőleges törvények alkotásában,ami szerintem jogállamban nem elfogadható,hozhatna olyan vissza menőleges törvényt is hogy a 198o óta ellopot társadalmi vagyont vissza kell adni
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html