Pintér Sándor: vírustagadás miatt még nem indult eljárás

Magyarországon a közrend, a közbiztonság szilárd, kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes - mondta Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt.Szavi szerint
Domokos László, 2020. szeptember 29. kedd, 13:38
Fotó: MTI Fotó - Képünk illusztráció.

Szavai szerint nincs kritikus körzet, település vagy városrész, nincs no-go zóna Magyarországon.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat eredményei közül kiemelte: az ország valamennyi területén, minden szolgálatnál óriási előrelépés történt a digitalizációban. Megkezdte működését a Kiberbiztonsági Központ és Kutatóintézet. Több közigazgatási intézményben felállt egy úgynevezett hackercsapat, amelynek feladata, hogy csapdát állítson a hackereknek. Továbbá felállították a kiberfenyegetettséget ellenőrző rendszert is.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) 2019-ben 184 műveletben 232 embert fogott el, fegyverhasználatra egy alkalommal sem volt szükség. A TEK tavaly 12 ember terrorkockázatát állapította meg és nemzetközi lőfegyverek illegális beszerzésére szervezkedő csoportok felderítésében is közreműködött.

A Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) 2019-ben bebizonyította, jó döntés volt a központ felállítása - mondta a miniszter az MTI beszámolója szerint. Példaként említette, hogy az 1990-es évek szervezett bűnözői köreinek felderítését is segítette a szervezet.

A TIBEK 16 millió utasadattal rendelkezik, hogy kiszűrje az utasbiztonságot veszélyeztetőket. Az ENSZ közreműködésével szeretnének létrehozni egy úgynevezett PNR (utas-nyilvántartási adatállomány) akadémiát, amely európai szinten is kiemelkedő lenne, mivel Magyarország lenne az első, amely ilyen intézményt működtet.

A koronavírus-járvánnyal összefüggő rémhírterjesztések miatt 140 büntetőeljárást indítottak, melyek közül 5 jelenleg is folyamatban van. "Vírustagadás" miatt nem indult eljárás - közölte a miniszter.

A nyíregyházi kórházat ért kibertámadás kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a biztonsági rendszer megbízható így jelentős támadás nem várható. Jelentős adatvesztés azért sem lehet, mert létrehozták az úgynevezett adattrezorokat, ami azt jelenti, hogy bizonyos időközönként adathordozóra kell lementeni az adatokat.

Papp Károly, a BM közbiztonsági főigazgatója szerint a közelmúltban a pénzügyi szektort, több bankot is hackertámadás ért. A támadást sikerült lokalizálni. A szakszolgálatnál külön munkacsoport vizsgálja a támadás hátterét, nemzetközi összefüggéseit.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2020.09.29 14:55

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2020.09.29 14:38

Tessék, láthatják ! Ez a kopó menne ls letartózttatni szerencsétlen hülyéket azért, mert nem hiszik el a ténylegesen fertőző vírust. És ez a fazon majd még egy eü reformot is javolni fog ! Hihetetlen, milyen alakokkal vagyunk körülvéve !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html