Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pintér Sándor emlékeztetett arra, hogy már 1994-ben felajánlotta ezt a rendőrség azoknak a pártoknak, amelyek a közvélemény-kutatások szerint a parlamenti küszöböt elérték. A miniszterelnök-jelöltek azonban csak kevés esetben éltek ezzel a lehetőséggel - tette hozzá.

A miniszter a tárcájához kötődő választási feladatokkal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a rendőrség pártpolitikai semlegességét fenn kell tartani, az nem lehet megkérdőjelezhető.

A feladataik két csoportba oszthatók: a voksolás és a kampány időszakára.

A kampányrendezvények biztosításának szintjét és a teendőket létszámarányosan kell meghatározni annak érdekében, hogy megfelelő biztonságot tudjanak nyújtani - mondta.

Szabadtéri politikai rendezvényekre rendbiztos van kijelölve, aki kapcsolatot tart a rendezőkkel, velük közösen határozza meg a terület nagyságát, a tájékoztatás formáját. Ezekben az esetekben van látható rendőri jelenlét, továbbá a rendőrség biztosít egy olyan felkészült csapatot, amely meg tudja szüntetni a provokációt, a rendbontást. Zártterű rendezvényeknél elsősorban a rendezőt, az igénybevevőt, illetve a helyszínt adó vállalkozást vagy magánszemélyt terheli a felelősség, de ezekben az esetekben is segítséget nyújt a rendőrség például tűzszerészeti átvizsgálással és beléptetőkapukkal - mondta.

A szavazással kapcsolatban kiemelte, hogy önállóvá vált a választás szervezete. A folyamatot a Belügyminisztérium, illetve a rendőrség például útvonal-biztosítással segíti, hogy a szavazólapok minden helyszínre biztonsággal megérkezzenek. A tárca figyelemmel kíséri a választás informatikai rendszerét, és biztosítania kell a külföldről beérkező szavazatok biztonságos megérkezését is.

A miniszter felidézte: 1994-ben, még országos főkapitányként, meghirdette, hogy a rendőrök fehér ingben, ünnepi öltözetben és fegyvertelenül teljesítsenek szolgálatot a közterületeken a választás napján. Ez azóta hagyománnyá vált, és szeretnék a jövő évi választások során is alkalmazni - mondta. Hozzátette ugyanakkor: "senkinek nem ajánlja, hogy ebből megpróbáljon előnyt kovácsolni".