A befektetési szakember szerint az államháztartás elsődleges - kamategyenleg nélküli - egyenlege 6 százalékos többletet is elérhet a magánnyugdíjpénztárakban lévő vagyon átvételével.

Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója kiemelte, a hazai lakossági megtakarításokban emelkedik a hosszabb távra szóló megtakarítások aránya, ezért az alapkezelő olyan alapokat indít a közeljövőben, amelyek a tartós befektetésekre, megtakarítási lehetőségekre ösztönzik a befektetőket.

Mint hozzátette, a lakossági megtakarítások szerkezetében az elmúlt év végi 44,1 százalékról ez év március végére 49 százalékra emelkedett a készpénzben és a bankbetétekben őrzött megtakarítások aránya, míg a jegybank adatai szerint a háztartások pénzügyi eszközeinek állománya a tavaly év végi 22.523 milliárd forintról 19.970 milliárd forintra csökkent.

A vezérigazgató elmondta: a lakossági befektetők egy része - részben a válság hatására - olyan befektetési lehetőségeket keres, amelyek bármikor visszaválthatók készpénzre, likviddé tehetők, és a kockázatuk alacsony vagy idővel egyre mérséklődik.
Az alapkezelő közeljövőben elindítja az úgynevezett céldátum alapjait. Ezeknek a Horizont névre keresztelt alapoknak az a tulajdonsága, hogy normál nyíltvégű alapok, befektetési jegyeik bármikor visszaválthatóak, a befektetéseket a kiválasztott céldátumra fókuszálják, és folyamatosan csökkenő kockázatú vegyes portfólióval működnek.

Egy kérdésre Forián Szabó Gergely "zseniális húzásnak" mondta, hogy a kormány egy korábban felvett IMF-hitelrészletből vásárolja meg a Surgutneftegastól (Szurgutnyeftyegaz) a Mol-részvényeket. "Ez a megoldás nem növeli a bruttó államadósságot, az államadósság idei devizafinanszírozása megoldott" - mondta a befektetési igazgató.