Pioneer: "Zseniális húzás a kormánytól"

A Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója szerint éves szinten 4 százalék feletti infláció, illetve mintegy 2 százalékos, vagy kissé a fölötti GDP-bővülés várható Magyarországon - mondta Forián Szabó Gergely ezt az alapkezelő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy jövőre már 4 százalék alá csökken az infláció üteme.
MTI-Eco, 2011. május 25. szerda, 14:10
Fotó:

A befektetési szakember szerint az államháztartás elsődleges - kamategyenleg nélküli - egyenlege 6 százalékos többletet is elérhet a magánnyugdíjpénztárakban lévő vagyon átvételével.

Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója kiemelte, a hazai lakossági megtakarításokban emelkedik a hosszabb távra szóló megtakarítások aránya, ezért az alapkezelő olyan alapokat indít a közeljövőben, amelyek a tartós befektetésekre, megtakarítási lehetőségekre ösztönzik a befektetőket.

Mint hozzátette, a lakossági megtakarítások szerkezetében az elmúlt év végi 44,1 százalékról ez év március végére 49 százalékra emelkedett a készpénzben és a bankbetétekben őrzött megtakarítások aránya, míg a jegybank adatai szerint a háztartások pénzügyi eszközeinek állománya a tavaly év végi 22.523 milliárd forintról 19.970 milliárd forintra csökkent.

A vezérigazgató elmondta: a lakossági befektetők egy része - részben a válság hatására - olyan befektetési lehetőségeket keres, amelyek bármikor visszaválthatók készpénzre, likviddé tehetők, és a kockázatuk alacsony vagy idővel egyre mérséklődik.
Az alapkezelő közeljövőben elindítja az úgynevezett céldátum alapjait. Ezeknek a Horizont névre keresztelt alapoknak az a tulajdonsága, hogy normál nyíltvégű alapok, befektetési jegyeik bármikor visszaválthatóak, a befektetéseket a kiválasztott céldátumra fókuszálják, és folyamatosan csökkenő kockázatú vegyes portfólióval működnek.

Egy kérdésre Forián Szabó Gergely "zseniális húzásnak" mondta, hogy a kormány egy korábban felvett IMF-hitelrészletből vásárolja meg a Surgutneftegastól (Szurgutnyeftyegaz) a Mol-részvényeket. "Ez a megoldás nem növeli a bruttó államadósságot, az államadósság idei devizafinanszírozása megoldott" - mondta a befektetési igazgató.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

GELI, 2011.05.25 15:03

@bertajanos: javaslom Neked, látogass el az "Orbán: visszavettük a Molt" című fórumra, és akkor nem kell újra leírnom: az IMF készenléti hitelre két éve fizetjük a 6%-os kamatot, miközben pihen az Mnb számláján 0,1%-os kamattal... most legalább értelmesen befektették... de a fórumban részleteiben is kifejtettem az Mnb, az államadósság, és a külföldi erőhatások viszonyait...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertajanos, 2011.05.25 14:36

Tehát kedves Szabó Gergely.
Olyan pénzből vesz ugye meg az állam jóval a piaci ár fölött részesedést, melyet legkésőbb 2013-ig vissze kell fizetni (valami készenléti hitel).
Aztán itt van ugye a maradék 69% külföldi tulajdon, ugye? És itt van még ugye a hitel kamata, melyet az osztalék nem fedez, meg aztán itt van a 25%, amikor fel kell az egészet vásárolni, ugye?
És egyébként sincs erre a tulajdonrészre szüksége a magyar államnak.
A Szurgutnyeftegaz meg röhög a markában.
Csak ennyi.
Mig meg fizetünk. Mert egy dzsentrinemzet vagyunk.
Éljen a magyar!

Üdv:
Berta János
ui.: zseniális?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html