Szomorú prognózis érkezett a magyar költségvetésről

A magyar kormány gazdaságpolitikájából hiányzik a távlatosság, szinte kizárólag a napi, számos esetben rövid távú célok elérésére koncentrálnak, és a költségvetési források felhasználását is ennek rendelik alá - mondta Pitti Zoltán közgazdász, az Adó- és Pénzügyi Hivatal egykori elnöke a Népszavának.
Domokos László, 2020. június 15. hétfő, 16:41
Fotó: MTI Fotó / Czeglédi Zsolt

A 2021-es helyzet ellentmondásosságát jól jellemzi, hogy a költségvetési törvényjavaslat kidolgozói a jelenlegi válságot "V" alakúnak tekintik, ennek azonban ellentmond a Pénzügyminisztérium által 2020-2024-re készített államháztartási mérleg, amely - a megszorítások fennmaradása miatt - egy elhúzódó válságkezelési periódust sejtet. Így megmaradnak a kisadók, a kiskereskedelmet sújtó különadók, és az önkormányzatokat 2024-ig fogja terhelni a megnégyszereződött szolidaritási adó, véglegesen központi adóvá válik a gépjárműadó.

Ugyanakkor továbbra is túlsúlyban lesznek a presztízsberuházások, amelyek kivitelezési üteme azonban még módosulhat. Viszont a jövő évi költségvetési törvényjavaslatból hiányoznak a szociális ellátórendszer működőképességét javító megoldások. Másként fogalmazva, "műemlékileg védett marad" az évek óta működtetett perverz újraelosztási rendszer - fogalmazott Pitti Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) professzora, az Adó- és Pénzügyi Hivatal egykori elnöke a napilapnak.

A kormányzat a bevételek és a kiadások közötti különbségeket az egyes költségvetési fejezetek közötti, illetve fejezeteken belüli átcsoportosításokkal, valamint a tartalékok mobilizálásával kezdte. Egyfelől az év egészére vonatkozó bevételi számítások, valamint másrészt a többletigények azt jelzik, hogy az eddig alkalmazott lépések az év második felében nem folytathatók, sőt előbb-utóbb a presztízsberuházások kivitelezési ütemét is mérsékelni kell. Az sem zárható ki, hogy a költségvetés biztonságának erősítése érdekében külső forrásokat - elsődlegesen az Európai Unió Újjáépítési Alapját - is igénybe kell venni.

Az egészségügyben ahol - a korábban felhalmozott kórházi adósságállomány végleges rendezésén túl - pótlólagos forrásokat kell nyújtani a vírusválság többletköltségeihez: például gondoskodni kell arról is, hogy a megemelkedett igénybevétel miatt elhasználódott eszközöket pótolják, de döntést kellene hozni a már-már feledésbe merült szuperkórház ügyében is. S akkor még nem beszéltünk egy második fertőzöttségi hullám következményeiről. Emellett a kényszerűségből alkalmazott "távoktatás" egy ideig feledtette ugyan velünk az oktatási intézmények működési gondjait, ám az oktatás szeptemberi beindulásával a hiányosságok hirtelen fognak a nyakunkba szakadni - tette hozzá a szakértő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.06.15 22:47

Ebben sajnos sok igazság van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.06.15 22:09

Ezt mondom már én is rég.
A Fidesznél csak arra volt és van koncepció, hogy hogyan lehet EU-s és magyar adófizetői források átjátszani a NERtársak zsebébe.
Minden más esetén az történik, hogy ahol probléma lép fel oda átmenetileg átcsoportosítanak anyagi és emberi erőforrásokat tűzoltás jelleggel.
A koronavírus esetén is bevallotta Orbán, hogy külön csoporttal figyelteti a németeket és az osztrákokat. Saját koncepció nincs csak másolja ezeket az országokat. Amikor saját főből kezdett dolgozni és fürkészőket és portyázókat küldött láttuk milyen beszerzésekhez vezetett. (ResMed Lumis 150, Hadházy védőeszköz bemutatós videója). + Magyar kurzarbeit koncepció. NERtársak mentése és pénzosztása.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2020.06.15 17:40

Hát igen ezt már tíz éve hallom, főleg azoktól akik 2006-ban nem tudták mi a következő lépés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html