Pleschinger: óvatosabbnak kell lennie az MNB-nek

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) tovább kell csökkentenie a kamatvágás mértékén, elejét véve egy jelentősebb kamatemelésnek, ha romlana a hangulat a nemzetközi piacokon - jelentette ki Pleschinger Gyula, az MNB Monetáris Tanácsának tagja a Reuters hírügynökségnek.
MTI, 2013. november 15. péntek, 18:25
Fotó: Napi.hu

A magyar jegybank legutóbbi, október 29-i ülésén 20 bázisponttal rekordalacsony szintre, 3,4 százalékra csökkentette az alapkamatot. Az ülésről szerdán kiadott rövidített jegyzőkönyv szerint egyedül Pleschinger Gyula szavazott kisebb, 10 bázispontos kamatvágásra.

Az MNB augusztusban csökkentette először szerényebben, 20 bázisponttal a kamatot az addig szokás 25 bázispont helyett. Pleschinger Gyula az utóbbi két kamatdöntő ülésen egyedüliként szerényebb, 10 bázispontú csökkentést akart.

A pénteken ismertetett interjúban Pleschinger Gyula arra figyelmeztetett, hogy a jegybanknak óvatosabbnak kell lennie. "Döntéseimkor az a szándék vezérelt, hogy csökkenjen a kockázata egy váratlan kamatemelésnek, hogy ha kedvezőtlen körülmények alakulnának ki a piacokon." "A hangulatváltozás bármikor bekövetkezhet" - tette hozzá Pleschinger.

HOZZÁSZÓLÁSOK