Az MNB monetáris tanácsának külsős tagja, az NGM egykori államtitkára, aki maga is részt vett a Goldman Sachs pénzintézet képviselőivel folytatott üzleti ebéden, a hírportálnak azt nyilatkozta: a Wiedermann Helga "regényében" leírtakkal szemben az ebéd alkalmával semmilyen hivatali titok vagy bennfentes információ átadására nem került sor, így az sem hangzott el, hogy Magyarország a Nemzetközi Valutaalaphoz és az EU-hoz fordult.

Pleschinger szerint a valóságban a könyvben leírt rejtélyes telefonbeszélgetés sem történt meg, az ebéd ideje alatt egyik tárgyalópartner sem hagyta el az asztalt.

A könyv alapján az ellenzéki Összefogás lemondásra szólította fel Matolcsy György jegybankelnököt, amiért 2011 őszén nemzetgazdasági miniszterként "bennfentes információkat szivárogtatott ki" bankároknak.

Baja Ferenc, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján egyben azt kérte, hogy a legfőbb ügyész rendeljen el vizsgálatot, mert felmerül a minősített adattal való visszaélés, a hivatali visszaélés és a bennfentes kereskedelem gyanúja.

Katona Tamás, a MNB felügyelőbizottságának tagja, volt pénzügyminiszteri államtitkár szerint teljesen világosan látszik, hogy Matolcsy akkora kockázatot jelent az ország pénzügyi biztonságára, ami nem vállalható.

A MNB csütörtöki, a jegybank honlapján olvasható közleményében azt írta: "Wiedermann Helga gazdasági regényében egy fikciót ír le, természetesen az NGM-et vezető miniszter nem tájékoztathatta a befektetőket arról, hogy Magyarország az IMF-hez fordul, hanem több lehetőség között ezt is, mint követhető utat jelölte meg".