Plusz ötvenmilliárd mehet a nyugdíjakra - döntött a parlament

Jóváhagyta a parlament az idei költségvetés módosítását a kormánypártok szavazataival.
Papp Zsolt, 2017. június 15. csütörtök, 16:00
Fotó: Napi.hu

Az államháztartás központi alrendszerének 2017-es bevételi és kiadási főösszegeit 16,2 milliárd forinttal emelték meg, amelyek így 17 867,7 milliárd forintra, illetve 19 034,1 milliárd forintra nőttek. A képviselők az Országvédelmi Alapból 20 milliárd forintot átcsoportosítottak a rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzatába, amely így 140 milliárd forintra nőtt, míg az alap 95,8 milliárd forintra csökkent - írja az MTI.

A változtatás 50 milliárd forintot bocsátott rendelkezésre az év végi nyugdíjemelésre és nyugdíjprémium fizetésére. A kiadási előirányzatból a módosítás után a korábban betervezett 10 milliárd forinton felül 50 milliárd forintot fordítanak az országos közúthálózat felújítására és korszerűsítésére.

A Beruházás Előkészítési Alap számára 26,6 milliárd forintos előirányzatot bocsátottak rendelkezésre, 6 milliárd forint jut egyebek mellett járműgyártással kapcsolatos programra és 1 milliárd forint a kötöttpályás járműgyártás fejlesztésére, amely a Millenniumi Földalatti Vasút járműparkjának megújításával függ össze. A Bethesda Gyermekkórház és a Budai Irgalmasrendi Kórház fejlesztésére 2,7 milliárd forintot különítettek el.

A szolidaritási hozzájárulás előirányzatának 5,2 milliárd forintos túlteljesülését bölcsődei fejlesztésekre, ezen intézmények finanszírozására, továbbá a kisebb önkormányzatok fejlesztéseinek támogatására fordítják. Ezen felül kiegészítő támogatást biztosítottak az óvodapedagógusok nevelőmunkáját segítő pedagógus szakképzettséggel, szakképesítéssel rendelkező munkavállalók minősítésére. A helyi önkormányzatok fejezetben új sorként jelölték meg a gyermekétkeztetés feladatát, amelyre 74 milliárd forintot biztosítottak.

A településkép-védelemmel kapcsolatos feladatokra 2,77 milliárd forint többletforrás jut, a váci Munkaerőpiaci Elhelyezkedést Segítő Speciális Fejlesztő Központ létrehozásához pedig 1,1 milliárd forintot irányoztak elő.

A kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos feladatok 5 milliárd forint többletforrást kapnak, a filmágazat támogatását pedig 2,4 milliárd forinttal emelték meg.

Az ország védelmi képességeinek megerősítése indokával további 10 milliárd forintot biztosítottak a képviselők a Mi-24 harci helikopterek felújítására.

A költségvetésen a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba olvadása miatti változásokat is átvezették.

HOZZÁSZÓLÁSOK