Pluszpénz az orvosoknak - mélyülő konfliktus

Az ún. teljesítménypörgetésbe a háziorvosok is beszállhatnak.
Szigeti Ildikó, 2008. május 13. kedd, 08:37
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

Míg korábban főleg a kórházak kiváltsága volt az úgynevezett teljesítménypörgetés, mostantól a háziorvosoknak is módjuk lesz a valós teljesítmény nélküli elszámolásra. Ez szakmai berkekben többeknek szemet szúrt. Mint arról korábban beszámoltunk, az egészségügyi miniszter - még miniszterelnöki megbízottként - abban állapodott meg a háziorvosok képviselőivel, hogy minden egyes jogviszony-ellenőrzésért 50 forintos kiegészítő díjazást kaphatnak. Azt viszont senki sem figyeli - mondták lapunknak szakemberek -, hogy a kontroll mögött valós vizit volt-e vagy csak egy gombnyomás.

A praxis informatikai hálózatában szereplő tajszámok közül ugyanis a háziorvos - elvileg - bármelyiket beütheti, amelyet a rendszer jogviszony-ellenőrzésként regisztrál. A doktor tehát így is, úgy is megkapja az esetenkénti 50 forintot.
Jóllehet, az alapellátásban dolgozók új finanszírozási rendszeréről szóló rendelet még nem jelent meg, azt az akkor még csak miniszterjelöltként tárgyaló Székely Tamás jelezte: a kiegészítő juttatást április elejéig visszamenőleg utalják. Úgy tudni, az egyezség értelmében júniusban kapják meg a pluszpénzeket a doktorok, ám ezt a hírt a szaktárca sajtóosztályán nem erősítették meg.

A háziorvosok felé tett gesztus igencsak megosztotta a szakmát. A konfliktus akkor éleződött ki igazán, amikor a napokban kiderült: több mint négyszáz patikát összesen 2,2 millió forintra bírságolt az egészségbiztosító a jogviszony-ellenőrzés elmulasztása miatt egy hét alatt. A patikusok pártját fogta az országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke, Mikola István, aki szerint a gyógyszertárakban használt szoftver hibás, mert - információi alapján - már a tajszám beírásánál azt jelzi a rendszer, hogy nem történt ellenőrzés. Szerinte ennek alapján egyértelmű, hogy az OEP, illetve a szoftvert üzemeltető rendszergazda a hibás.

A minisztérium közleményben reagált a lapunkban megjelent információkra. Eszerint az említett időszakban az ország 2800 patikája közül négyszázban fordult elő, hogy egyes esetekben nem került sor a jogviszony ellenőrzésére. Ezért az OEP a gyógyszerár-támogatásként kifizetett 1,6 milliárd forintból szankcióként visszavont 2,2 millió forintot, azaz a támogatás 0,13 százalékát. Mindössze száz patika jelezte, hogy hiba fordult elő a rendszer működésében, az ő esetükben természetesen az OEP nem alkalmazta a büntetést. Ez az eljárás minden érintett patika számára kötelező lett volna.

HOZZÁSZÓLÁSOK