Mi lesz a NAV következő nagy dobása?

Az adóhivatal már több mint ötmillió magánszemélynek készít szja-bevallási tervezetet a kifizetői adatszolgáltatás alapján, így jogosan merül fel az igény arra, hogy a meglévő adatok felhasználásával a vállalkozások adminisztrációs kötelezettsége is érdemben csökkenhessen - mondta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-nek.
Domokos László, 2020. január 26. vasárnap, 07:59
Fotó: Pexels

Az adószakma bevonása mindenképp szükséges ahhoz, hogy olyan szolgáltatásokkal segítsük a vállalkozásokat, amelyek a lehető legnagyobb adminisztrációs tehercsökkentéssel járnak. Piaci tapasztalatokra, esetleges nemzetközi példákra és jogalkalmazói visszacsatolásra mindenképp szükségünk van, ezért hívják össze jövő héten a harmadik Adótanácskozást, ahol a legnagyobb ügyfélkörrel és tapasztalattal bíró adótanácsadó cégek, illetve szervezetek mellett kis- és középvállalkozásokat képviselő könyvelők is részt vesznek.

Magyarország harminc helyezést lépett előre a Világbank adózást értékelő listáján. Bár a Világbank úgynevezett Paying Taxes rangsorában javítottunk, Magyarországon évente átlagosan 277 órát kell adminisztrációval töltenie egy vállalkozásnak az adóügyek intézésekor. Az adószakma bevonása nélkülözhetetlen, hiszen a versenyképesség további javulásához mindenképp szükség van a bürokratikus terhek csökkentésére - tette hozzá Izer Norbert.

A nemzetközi tapasztalatok szerint az adóadminisztrációs terhek jelentős része az általános forgalmi adóhoz, a vállalkozások munkáltatói szerepköréhez, és a vállalati jövedelemadókhoz kötődik. Az ezekkel kapcsolatos bevallások és adatszolgáltatások Magyarországon szinte már teljes körben elektronizáltak, de ez napjainkban már nem elég: a folyamatok és az adatáramlás újraszervezésére van szükség.

A január 31-én összeülő Adótanácskozás tematikája az áfa-bevallási tervezetek kiajánlása, valamint a foglalkoztatáshoz kötődő bevallások és adatszolgáltatások újragondolása lesz. Az államtitkár szerint érdemi segítséget jelenthet az, ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiajánlja a vállalkozásoknak az áfa-bevallást. Cél, hogy a Világbank adózási rangsorában a jelenlegi 56. helyről jóval előrébb kerüljünk - hangsúlyozta az államtitkár.

Mindez az államkassza szempontjából is kifizetődő lehet, hiszen egyre többeket ösztönöz arra, hogy vállalkozásba kezdjenek, illetve Magyarországon fektessenek be.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.01.26 12:12

A NAV mostani működésével és ezzel a bevallás elkészítésével, az ügyfélapus módszerrel elégedett vagyok.
A fidesz qrmányt ezért dicséret illeti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2020.01.26 11:36

@Mekelekke: Az már csak a hab a tortán, hogy a NAV számla-bejelentő online felületére kizárólag úgy lehet regisztrálni, ha megadod nekik a (titkos) telefonszámodat is. Ezzel olyan kommunikációs csatornát is követelnek maguknak, amit egyrészt később nem tudsz "újra elolvasni", hogy biztosan jól emlékszel-e az ott elhangzottakra, másrészt telefonon bármit közölhetnek veled úgy, hogy annak tartalmát te utólag nem tudod bizonyítani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.01.26 11:28

Online kasszák bevezetése a casino-kban.

Jaaaa, nem is! :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2020.01.26 11:25

A a NAV következő nagy dobása: vállalkozások tízezreinek teljes ellehetetlenítése az adminisztrációs terhek sokszorosára emelésével. Nagyon sok vállalkozás nem tehet mást, minthogy helyben, kézzel kitöltött papír alapú számlákat ad ki (pl Mari néninek a lakásán, vagy piacon termékeket árusítva). A NAV következő nagy dobása az, hogy ezeknek a vállalkozásoknak minden egyes kézzel kitöltött számlát öt napon belül, be kell jelentenie a NAV online felületén, de nem ám úgy, hogy beírsz egy dátumot meg egy összeget, hanem minden egyes számla kapcsán ki kell tölteni egy kérdőívet, AMELY SZÁMLÁNKÉNT KB ÖTVEN MEZŐT TARTALMAZ olyan információkkal, amelyeket előtea vevőtől kell beszerezni.
El lehet képzelni, hogy ettől milyen nagyon le fognak csökkenni egyes vállalkozások adminisztrációs terhei, hány vállalkozás számára lesz ez az utolsó csepp a pohárban ahhoz, hogy átlépjen a feketegazdaságba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html