A kormány megtizedelné a közterheket - adóegyszerűsítésekről beszélt Varga Mihály

A gazdaság újraindítása csak úgy lehet eredményes, ha a kormány az adórendszert és a bürokráciát is egyszerűsíti – jelentette ki Varga Mihály a Gazdaságvédelmi operatív törzs csütörtöki ülésén, ahol az adóbürokrácia csökkentésének, illetve a hazai turizmus újraindulásának lehetőségeit vizsgálva a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezetőinek részletes javaslatait tekintették át.
Szabó Zsuzsanna, 2020. július 2. csütörtök, 17:45
Fotó: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd - MTI/Koszticsák Szilárd

Az MKIK adóügyi eljárások egyszerűsítésével vonatkozó javaslatai lényegében egybeesnek az eddigi és a tervezett kormányzati intézkedésekkel - emelte ki Varga Mihály pénzügyminiszter hozzátéve, hogy a vállalkozások már rövidtávon számolhatnak adóügyi könnyítésekkel.

A pénzügyminiszter - a minisztérium által kiadott közlemény szerint - példaként említette a nemrég bevezetett Online Számlázó applikációt, illetve a feltöltési kötelezettség megszüntetését, ami jelenleg a vállalkozók számára az egyik legbonyolultabb adminisztrációs teher. A könnyítést szolgálja, hogy 2021-től a NAV készítheti a vállalkozások áfabevallását is, illetve a foglalkoztatáshoz köthető adminisztráció csökkentése lehet a következő állomás. Varga szerint a cél az, hogy minél kevesebb adatot kérjenek a vállalkozásoktól.

A tárcavezető bejelentette, hogy egyszerűsítik az adóbevallási, adatszolgáltatási nyomtatványokat, ezzel párhuzamosan bevezetik az online kitöltést a lehető legtöbb nyomtatvány esetében. Folytatódnak a "gazdaságösztönző adóegyszerűsítések" is. A PM közleménye példaként emeli ki, hogy július 1-jétől egy teherré olvadt össze a nyugdíj-, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási, valamint a munkaerőpiaci járulék. A kormány célja továbbra is az adóegyszerűsítés: 2022-ig harmadával csökkenhet az adók száma, 2010-hez képest eltűnhet nagyjából húsz közteher.

A járvány hatásai által leginkább érintett turizmus védelmére összességében mintegy 600 milliárdot biztosít a kormány - szögezte le a miniszter. Példaként említette a Magyar Turisztikai Ügynökség egymilliárd forintos vis maior keretét, amely az ágazat nehéz helyzetbe került vállalkozásainak megsegítését szolgálja, valamint a szektort érintő adóintézkedéseket.

Varga továbbá bejelentette: az operatív törzs az ágazati felvetéseket elfogadva javaslatot fog tenni a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére vonatkozó szabályok egyszerűsítésre, illetve a Széchenyi Pihenő Kártya esetében a szálláshely alszámla felhasználási körének bővítésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.07.02 18:12

"A gazdaság újraindítása csak úgy lehet eredményes, ha a kormány az adórendszert "
--------------
Ki gátol benneteket ebben?
És meddig hazudjátok még ezt?
Most, július elsejével növeltétek a bürokráciát, és másnap újra bürokráciacsökkenésről hazudtok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html