PM-reakció a leminősítésre

A PM közleményben reagált a Standard & Poor's lépésére, a tárca megfogalmazásában a besorolások "módosítására". A tárca szerint az idén tovább csökken az államháztartási deficit, a hiánycél tartható.
NAPI Online, 2005. május 27. péntek, 17:03
Fotó:

A Pénzügyminisztérium (PM) szerint az idén tovább csökken az államháztartás hiánya, az eredetileg megfogalmazott 3,6 százalékos GDP arányos eredményszemléletű, a nyugdíjreform hatásával korrigált államháztartási hiánycél tartható. Ennek biztosítéka többek között a mintegy 160 milliárd forintos államháztartási tartalék. (Az S&P a költségvetési hiány alakulására hivatkozva döntött a leminősítés mellett.)

A tárca szerint a költségvetési konszolidáció előrehaladását szolgálják egyéb intézkedések is, így július elsejétől az Európai Unión kívüli országokkal folytatott külkereskedelemben visszaáll a korábbi áfa-rezsim, vagyis a vámkezeléssel egy időben kell megfizetni az import esetében az általános forgalmi adót, módosul a Szerencsejáték törvény és változások várhatók a járulék szabályokban is annak érdekében, hogy a járulékbevételek növekedjenek, többen fizessenek járulékot, illetve hozzájárulást.

A közlemény hangsúlyozza: Veres János pénzügyminiszter már több alkalommal elmondta: az ez évi hiánycél csak intézkedésekkel teljesíthető, s ezekre sor fog kerülni.

Bár a Standard & Poor’s hitelminősítő intézet pénteken módosította a hosszú és rövid lejáratú belföldi állampapírok besorolását, ezek továbbra is a befektetőknek ajánlott kategóriában maradtak. A hitelminősítő intézet is úgy látja, hogy a magyar gazdaság kilátásai kedvezőek - fogalmaz a minisztérium által kiadott dokumentum. A tárca közleménye hozzáteszi: a magyar állampapírok minősítése most megegyezik az unióhoz május elsején csatlakozott országok közül Lengyelország, Lettország, Litván és Szlovákia állampapírjaiéval.

HOZZÁSZÓLÁSOK