PM: nagyobb lett a hiány a vártnál - korábban indultak a fizetések

Októberben a Pénzügyminisztérium prognózisához képest szűk nyolcmilliárd forinttal nagyobb lett az államháztartás hiánya - közölte a szaktárca.
NAPI Online, 2007. november 7. szerda, 17:44
Fotó:

Az államháztartás hiánya - helyi önkormányzatok nélkül - októberben 49,8 milliárd forintot tett ki. A Pénzügyminisztérium prognózisa 31,9 milliárd forintos deficittel számolt.

A tárca indoklása szerint a hiány azért lett a vártnál némileg nagyobb, mert a november eleji munkaszüneti napok miatt az intézmények többsége október végén indította el a novemberi bérfizetéseket, s ennek nagysága a prognosztizáltnál nagyobb lett.

Októberben az államháztartáson belül a központi költségvetés 43,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 17,5 milliárd forintos deficittel zárt. Az elkülönített állami pénzalapoknál többlet keletkezett, a szufficit 10,8 milliárd forint volt

Az államháztartás az első tíz hónapban - önkormányzatok nélkül - 1196,9 milliárd forintos hiánnyal zárt. A Pénzügyminisztérium prognózisa október végére 1179,1 milliárd forintos deficit volt, a különbség másfél százalék.

Az államháztartás első tíz havi hiánya a GDP 4,7 százalékát érte el.

HOZZÁSZÓLÁSOK