Új kártevő jelent meg a földeken

A kedvező körülmények, különösen a száraz őszi időjárás következtében szeptember óta a mezei pocok egyedszámának folyamatos növekedése tapasztalható hazánk több megyéjében - hívta fel a figyelmet a Magyarmezogazdasag.hu.
Domokos László, 2018. október 18. csütörtök, 08:45
Fotó: Napi.hu

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a napokban felhívta a földhasználók figyelmét a mezei pocokfertőzöttség haladéktalan felmérésére.

A mezei pocok veszélyes kártevőnek minősül, ellene a védekezési kötelezettséget jogszabály írja elő. Mivel az ősz folyamán jelentős egyedszám-növekedés vette kezdetét, a kár megelőzése érdekében mielőbb el kell kezdeni a fertőzöttség felmérését.

A mezei pocok ez idáig sem a szántóföldön, sem pedig a gyümölcsös ültetvényekben nem okozott gondot. Most azonban fordulat állt be, mindenütt aktivizálódását lehet megfigyelni. Jelentős, gócos kolóniák alakultak ki a füvesített sorközökben, ahol semmi sem gátolja a szaporodását - írta a mezőgazdasági portál.

A füvesített területek és sorok tárcsázásával, talajmarózásával mechanikai módon jó hatásfokkal gyéríthető a mezeipocok-populáció, de lehetőség van a csalétkes irtásra is a felhasználásra vonatkozó szabályok szigorú betartása mellett.

HOZZÁSZÓLÁSOK