Pofon várhat Magyarországra, ha rosszat szól a miniszter

Matolcsy György ma délelőtt számol be a 2011-es költségvetésről. Londoni elemzők szerint a hitelminősítők - köztük elsőként a Moody's - az adósosztályzat rontásával reagálhatnak a nekik nem tetsző tervekre, számokra.
MTI-Eco, 2010. október 30. szombat, 09:00
Fotó:

Negatív reakcióval, vagyis a magyar adósosztályzat rontásával fogadhatják a nemzetközi hitelminősítők a jövő évi magyar költségvetést - vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők egy nappal azelőtt, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter beszámol a 2011-es büdzséről. (A ma 11 órakor kezdődő tájékoztatóról élőben tudósítunk majd.)

A Barclays Capital szerint az elmúlt hónapok fejleményei azt sugallják, hogy Magyarországon és Romániában a lakosság kevésbé hajlandó a szükséges költségvetési kiigazítással járó nehézségek elviselésére, mint például Lettországban, ahol a költségvetési takarékossági intézkedéseket bevezető kormányt nemrég "kényelmes" többséggel újjáválasztották.

Az elemzés szerint Magyarország és Románia esetében emellett az is "visszaüt", hogy az IMF-programok nagyon koncentráltak voltak a korai szakaszban, vagyis a Nemzetközi Valutaalap a készenléti megállapodások alapján rendelkezésre bocsátott pénzügyi források zömét már folyósította, lehetővé téve viszonylag bőséges tartalékok felhalmozását. Ez azonban csökkentette azokat a heveny likviditási nyomásokat, amelyek a program kezdeti időszakában költségvetési fegyelmet kényszerítettek a két kormányra.

A Barclays szerint az IMF-küldöttség a héten úgy távozott Budapestről, hogy "udvarias, de nyílt kritikát megfogalmazó nyilatkozatot" tett a jövő évi költségvetési célok elérésére tervezett kormányzati intézkedésekről.

Az elemzés szerint a hitelminősítők - az elfogadás, de akár már a benyújtás után - "negatívan reagálhatnak" a jövő évi magyar költségvetés "strukturális gyengeségeire", amelyek középtávon "fenntarthatósági aggályokat vetnek fel".

A Royal Bank of Scotland (RBS) felzárkózó piaci szakértőinek új elemzése szerint "nem meglepő, hogy az IMF nincs elragadtatva" a magyar kormány költségvetési terveitől. Az RBS elemzőinek értelmezése szerint a valutaalap a kirótt különadókat diszkriminatívnak és a nemzetközi befektetői közösségre nézve negatívnak tartja. Az IMF-nek az elemzés szerint emellett "számos aggálya van" a magánnyugdíj-pénztári átutalások felfüggesztésével kapcsolatban is.

Az RBS londoni szakértői a továbbiakban is "a bírálatok folyamával" számolnak, mivel a Moody's Investors Service és a többi nemzetközi hitelminősítő "ítélete még hátravan". A Royal Bank of Scotland már novemberre valószínűsíti a magyar adósosztályzatok visszaminősítését.

Magyarország szuverén adósságát a három legnagyobb hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - egyaránt a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván. Az S&P "BBB mínusz" osztályzatánál a Fitch egy fokozattal magasabb, "BBB", a Moody's még eggyel jobb, "Baa1" (a másik két cég metodikájában "BBB plusz"-nak megfelelő) besorolással listázza a magyar államadósságot.

A Standard & Poor's részéről a "bóvli" - vagyis a befektetésre ajánlott szint alatti, spekulatív - sávba történő visszaminősítés kockázata áll fenn. Az S&P "BBB mínusz" szintű, negatív kilátású magyar osztályzata ugyanis a befektetési kategória legalsó fokozata. Ha a Standard & Poor's ezt a magyar besorolást rontja, azzal Magyarország ennél a cégnél elvesztené befektetésre ajánlott osztályzatát.

Jelenleg három EU-tagállamnak - Lettországnak, Romániának és Görögországnak - vannak nem befektetői ajánlású adóskockázati besorolásai.

A Standard & Poor's július végén jelentette be Londonban, hogy az addigi stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a magyar adósbesorolás kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy "a kormány egyes intézkedései kedvezőtlenek lehetnek a magyar gazdaság középtávú makrokilátásaira". Akkori elemzésében az S&P e lépések között első helyre sorolta a pénzintézetekre kirótt adót, amelynek mértéke a hitelminősítő szerint középtávon ronthatja a bankrendszer tőkefelhajtó, és ezáltal hitelezési képességét is.

Akkor a Moody's Investors Service is közölte, hogy leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Magyarország adósbesorolását. A Moody's arra a véleményére hivatkozott, hogy az IMF és az EU küldöttségeivel folytatott tárgyalások megállapodás nélküli félbeszakadása miatt megnövekedtek a magyar költségvetési és gazdasági kilátásokat övező bizonytalanságok.

A Moody's addig is negatív kilátást tartott érvényben a magyar államadósi besorolásra, a július végén bejelentett felülvizsgálat azonban a negatív kilátásánál erőteljesebb jelzés arra, hogy a cég belátható időn belül ronthatja a magyar adósosztályzatot.

A londoni elemzői közösség ennek alapján mindenekelőtt a Moody's magyar adósosztályzatának visszaminősítését valószínűsíti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Emerico, 2010.10.30 14:33

Magyarországon a spekulatív pénzügyi folyamatok lanyhultak, nem azt mondom hogy megszűnnek, csak csökkenni fognak.
Látható ez a B.U.X. forgalmán is, nem 35-50 Mrd Ft forog egy nap, hanem jó, ha eléri a 15 Mrd-ot. Az ország sajátos egyedi fejlődési pályára fog állni. Csökkenni fog a külső tőkétől való függésünk. Persze, hogy ez nem tetszik a külföldi pénzügyi hatalmaknak, hogy nem irányíthatnak.
Amit Orbánék csinálnak, az fáj sok szereplőnek, még a magánembereknek is, azonban bátran megmozgatják az "álló, nyugvó" tőkét (magánnyugdíjpénztárak), kicsit megsarcolják a multikat, akik halálra keresték magukat eddig (nem beszélve a régi adókedvezményről), ezek a multik tették tönkre a magyar kiskereskedőket és szemét módon pofáztak, nyomták le az áraikat a magyar beszállítóknak. Érdekes, de mindenki azt kapta ami kijárt volna már eddig is. Remélem a jegybank elnök fizetés ügyben sem engedünk. Talán ennek a kis orbános intermezzónak köszönhetően most már Magyarországot meg tudják különböztetni az amerikaiak Romániától (és a lej és a forint más pályákon fog mozogni).
Még valami, Románia megindult a lejtőn lefelé, milliárdokat vettek és vesznek ki a gazdaságból. Jövőre a fogyasztás a mostani 1/3-ára fog esni. Szerintem az I.M.F segítséggel el fognak jutni az állam csőd közelébe.
Szóval a bizonyos állat bizonyos szerve a hitelminősítők bizonyos testrészébe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Emerico, 2010.10.30 14:30

A M.o.o.d.y. le fog minősíteni minket egy szinttel, mert hülyék ahhoz, hogy megértsék, ami itt zajlik, "beállnak a sorba". A S&P elfogja játszani az "agyhalált" dörgedelmes kirohanásokkal, de nem fog merni minket leminősíteni Bulgária/Románia szintjére. A Fitch hitelminősítő ingerküszöbét pedig eddig sem lépte túl, ami itt történik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Emerico, 2010.10.30 14:15

Azt gondolom, hogy a hitelminősítők az elmúlt 2 évben saját működésüket tették komolytalanná. Látható, hogy csalnak, lopnak hazudnak a hozzájuk kapcsolódó pénzügyi szervezetek.
A nagy beruházókat nem ez érdekli. Például az Audi, az Opel, a Mercedes, a Rába mind-mind a kapacitás növelésen gondolkodnak, mert olcsó a szakképzett munkaerő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.10.30 09:30

Szóval nekünk lesz a legalacsonyabb hiányunk az EU ban miközben leminősítenek...ez má nagyon beteges valahol ??? persze ez megdrágítja az állam finanszirozását ami persze még inkább a nyugdijpénztárak által felhalmozott pénzek irányába tereli a politikusok látómezejét...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html