Pokoli időjárást hozhat a nyár Magyarországon - itt az előrejelzés

Hosszan tartó hőségre és veszedelmes hőhullámokra lehet számítani idén egész nyáron Dél-és Kelet-Európában. Magyarországtól északra, illetve északnyugatra azonban már erőteljes viharok enyhíthetik a meleget. Észak-Európában és a Brit-szigeteken pedig kifejezetten hűvös nyár várható - olvasható az accuweather.com, kontinensünket átfogó előrejelzésében.
K. Kiss Gergely, 2017. május 22. hétfő, 10:32
Fotó: Reuters

A mediterrán térségben és a Balkánon - beleértve hazánk egész területét is - hosszú, forró nyár várható, júliusban és augusztusban veszélyes hőhullámok érkezhetnek. Hosszan tarthat majd az átlag feletti hőség és extrém forró időszakokra is lehet számítani. Térségünkben gyakran lesz a hőmérséklet 32 fok felett - jósolják a meteorológiai portálon.

A nyár folyamán legalább egy hét lesz majd, amikor szélsőséges hőhullámokra lehet számítani. A forró időszakok során pedig a meleg rekordok is megdőlhetnek. A sokszoros hőhullámok által legjobban veszélyeztetett, a Bulgáriától Románián át Magyarországig terjedő térség.

Régiónkban a másik komoly problémát a szmog és a levegő szennyezettsége okozhatja. Nagy lehet az aszály kockázata is, annak ellenére, hogy a januártól-áprilisig tartó időszakban a megszokottnál jelentősebb volt a csapadék. A nyári hónapokban valószínűleg igen kevés esőzés lesz Dél- és Kelet-Európában, ami igen kedvezőtlen lehet a mezőgazdaságra nézve.

Kicsit odébb már elviselhetőbb lesz

Tőlünk északabbra és nyugatabbra ugyancsak előfordulhat a nyárias meleg, de tartós hőhullámok nem várhatóak. A meleget időszakos viharok enyhíthetik majd: sokszor kialakulhatnak komoly jégesők és erős szélviharok is, főleg a nyári délutánokon és a kora estéken. Komoly zivatarokra leginkább Németország déli részén, valamint Csehország és Lengyelország nyugati részén lehet majd számítani, ezeken a területeken megnő az árvizek kockázata is.

Nagyon enyhe lesz viszont a nyár az Egyesült Királyságban és Írországban, ahol várhatóan nem fordul majd elő extrém hőség.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

makkmarci, 2017.05.23 13:17

Ezt a jóslást minden évszak elején előadja valami barom.
Nyáron forróág télen pedig hideg várható.
100-150 év statisztika áll rendelkezésre nekik de én enélkül is megjósolom.
Jobban örülnék neki, ha eljutnának odáig ahelyett, hogy mindenféle baromságot jósolgatnak 2-3 hónapra előre legalább 2-3 napra meg tudnák mondani mi lesz.
4-5 napra sem ártana de beérem 2-3 nappal......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Turidani, 2017.05.22 19:40

Az elmúlt 20 évben a globális átlaghőmérséklet nem nőtt, hanem csak ingadozott.
Tavaly, 2016-ban az El Nino áramlat miatt a globális átlaghőmérséklet kiugróan magas, az 1998-2016 időszak átlagához képest kb. 0,6 fokkal melegebb volt.
Ilyen utoljára 18 évvel korábban, 1998-ban volt, amikor az 1998-2016 időszak átlagához képest 0,55 fokkal volt melegebb.
Az 1998-as évet egy nagyon hideg év követte: 1999-ben a globális átlaghőmérséklet -0,25 fokkal volt alacsonyabb az 1998-2016 időszak átlagánál.
Az akkorihoz hasonlóan most is egy ilyen hideg év várható. Ezt jelzi, hogy a globális átlaghőmérséklet pillanatnyi szintje tavaly óta már több mint 0,5 fokot csökkent, és jelenleg az 1998-2016 időszak átlagánál van.
Várható ezért, hogy az év második felében a globális átlaghőmérséklet tovább csökken, és az év végére az 1980-as évnél is alacsonyabb mélypontot ér el.
A globális átlaghőmérséklet alakulását egy műholdas rendszer folyamatosan mér, és azt a széndioxid-hisztériában kevéssé hívő NASA munkatársak folyamatosan felrakják a netre. Itt bárki megnézheti:
http://www.drroyspencer.com/latest-global-temperatures/
Azonban tudni kell azt, hogy a globális átlaghőmérséklet tuzedfokos változásai mögött a Föld egyes területeinek akár több fokos, egymással ellentétes irányú változásai is lehetnek.
Az Északi-Sarkon például jelenleg felmelegedés van, és olvad a tengeren úszó jég, miközben a Déli-Sarkon folyamatos lehűlés van, és gyarapodik a szárazföldi jég.
Kaliforniában hatalmas szárazságok vannak, a Közép-Szaharai sivatag viszont az elmúlt évszázadban gyakorlatilag eltűnt, visszaszavannásodott, és most már folyamatos növénytakaró borítja.
A globális átlaghőmérséklet alakulásából tehát nem lehet az egyes területek időjárásának alakulását megjósolni.
Tehát még ha meg tudnánk is jósolni a globális átlaghőmérséklet alakulását (nem tudjuk), a helyi időjárás alakulására akkor sem tudnánk semmit sem mondani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

stat, 2017.05.22 14:51

Nem hiszek ezekben a" jóslatokban". Tavaly időjárásra azt bizonygatták, hogy átlagon felüli volt a meleg. Nem vettük elő az udvari medencét, mert többet kellett volna letakarni, vizet tisztítani, mint fürödni benne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szalapala, 2017.05.22 13:22

"Térségünkben az átlagos hőmérséklet 32 fok körül lesz"
idáig olvastam ezt a baromságot.
A eredeti cikk nem azt állítja, hogy az átlagos hőmérséklet 32 fok körül lesz, hanem hogy - "Temperatures over 32 C (90 F) will be common throughout the summer" vagyis sokszor lesz 32 fok feletti a hőmérséklet.
Baromira nem mindegy, hogy ez az átlaghőmérséklet vagy az, hogy sokszor el fogja ezt érni a napi maximum. De könyörgöm, ez eddig is így volt, ez nem újság.

Egyébként az időjárás előrejelzésénél aranyszabály, hogy viszonylag pontosan maximum 7-10 napra lehet előrejelezni, aki azt állítja, hogy messzebbre is, az nagyjából a kártyavetés vagy béljóslás kategóriájával vetekszik.

De hát a cikket el kell adni ezeknek a hülyegyerekeknek, ezért hazudnak már a fordításnál is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

napiszar, 2017.05.22 12:25

@Warlock:
A főágakat az állam híján senki sem fogja kiépíteni, vagy újraépíteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html