Polgári kezdeményezés az uniós "atombomba" élesítésére Magyarország ellen

Politikai döntés született az Európai Bizottság (EB) biztosi kollégiumában - Navracsics Tibor távollétében - arról a polgári kezdeményezésről, amely ha sikerrel záródna, arra kérné a bizottságot, hogy indítsa el az EU jogi "atombombájaként" emlegetett hetes cikk szerinti eljárást, és vigye a magyar ügyet a döntéshozó Miniszterek Tanácsa elé - értesült az Eurologus. A bizottság szóvivője cáfolta, hogy a keddi tanácskozáson döntés született volna a polgári kezdeményezésről.
Index.hu, 2015. november 27. péntek, 12:24
Fotó: Reuters

A kezdeményezés neve "Ébredj, Európa" (Wake up Europe), és a brüsszeli székhelyű Európai Humanista Föderáció népszerűsíti. A felhívásuk szerint Orbán Viktor kormánya sorozatosan megsérti a jogállamiság alapvető elveit, ezért egy petíciót adtak be az Európai Bizottsághoz, amely ha elfogadja, akkor indulhat az aláírásgyűjtés annak érdekében, hogy az EU-s intézmények élesítsék az EU-s szerződés hetes cikkében foglalt eljárást, amely első körben tüzetesen megvizsgálná a magyarországi demokrácia állapotát, és konzultációt indítana a magyar kormány és a többi tagállami miniszter között a problémásnak vélt ügyekről.

Az Eurologus uniós forrásból úgy értesült, hogy az EB vezető politikai testülete, a "biztosok kollégiuma" kedden Strasbourgban döntött arról, hogy a kezdeményezést nyilvántartásba lehet venni. A brüsszeli szakblog szerint Navracsics Tibor nem volt jelen az ülésen, mert ugyanabban az időpontban az oktatási és kulturális miniszterek tanácsülésén vett részt Brüsszelben.

Navracsics kifogásol

Mi az a polgári kezdeményezés?
Bárki kérheti az Európai Bizottságot, hogy vegyen a napirendjére égető európai ügyeket. Hét különböző tagállamból kell összeállnia hét embernek, hogy beadhassanak egy javaslatot. Ha az EB úgy látja, hogy a kérdéses ügy a saját hatáskörébe tartozik, akkor foglalkoznia kell vele.

A polgári kezdeményezés azonban nem kötelezi jogalkotásra az EU-s intézményeket, mindössze az írja elő, hogy a Bizottságnak hivatalosan meg kell vitatnia a kérdést, és bizottsági közlemény formájában közzé kell tennie erre vonatkozó válaszát.

Ha a javaslat átmegy az első rostán, indulhat az aláírásgyűjtés. A polgári kezdeményezést a 28 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni a "minimálisan szükséges számú aláírást", ami Magyarország esetében például minimum 15 750 fő .

A magyar biztos egyébként hétfőn határozott hangvételű levélben kifogásolta az eljárást. "Nehezemre esik elfogadni, hogy egy ilyen döntést az egyetlen olyan kollégiumi ülés napirendjére kellett kitűzni, amelyről hiányoztam az elmúlt két hónapban, anélkül, hogy előtte konzultáltak volna velem" - írja az Eurologus birtokába jutott levélben. Navracsics emlékeztet rá, hogy már október elején engedélyt kapott rá, hogy távol maradjon a megbeszélésről. Az is tény ugyanakkor, hogy a döntésre rendelkezésre álló határidő lejárta előtti utolsó ülés volt az ominózus találkozó, amiről a magyar biztos hiányzott.

Navracsics tartalmi kifogással is élt a kezdeményezés ellen. Egyrészt kiemeli, hogy érzékeny politikai ügyről van szó, amely a kezdeményezés célján messze túlmutató következményekkel járhat. Másrészt rámutat, hogy a bizottság saját jogi szolgálatának is fejtörést okozhatott annak a megindoklása, hogy a kezdeményezésnek helytáll a jogalapja, mert azt írják: "szó szerinti értelmezésben a hetes cikk tekinthető olyan jogszabálynak", amelyre irányulhat polgári kezdeményezés.

Pierre-Arnaud Perrouty, az Európai Humanista Föderáció ügyvezető igazgatója ugyanakkor arra mutatott rá, hogy korábban nem indítottak még polgári kezdeményezést a hetes cikk életbe léptetéséről, ezért nincs precedens. Az igazgató ugyanakkor úgy véli, hogy a jogi megfogalmazás világos, az EU-s alapszerződés kimondja, hogy ahol az emberek megítélése szerint uniós "jogi aktus" elfogadására van szükség ahhoz, hogy az EU-s szerződéseket végre tudják hajtani, ott indulhat polgári kezdeményezés.

Az Európai Humanista Föderációnak nincs magyar tagja, és Perrouty világossá tette, hogy semmilyen érdek nem vezérli őket, hogy beavatkozzanak a magyar belpolitikába. Azt mondta, ha elkezdhetik az aláírásgyűjtést, hivatalosan is fölveszik a kapcsolatot magyar partnerekkel. Azért indítják az akciót, mert "tartanak tőle, hogy más országokra is átterjed az a fajta politizálás, ahogyan a magyar kormány eltávolodik az európai alapértékektől." A lengyelországi választás eredménye szerinte máris ebbe a sorba illeszkedik.

A bizottság cáfol

Az Eurologus kérdésére a bizottság elnöki kabinetjének szóvivője, Natasha Bertaud az "állítólagos kiszivárogtatott leveleket" nem kommentálta, továbbá cáfolta, hogy a keddi tanácskozáson döntés született volna az "Ébredj Európa" polgári kezdeményezésről. Más forrásból viszont úgy értesült a brüsszeli szakblog, hogy a biztosok ilyen esetben csak politikai hozzájárulást adnak, és a formális döntést a testület akár pár nappal későbbre is időzítheti. Navracsics Tibort sem sikerült utolérnie a brüsszeli portálnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2015.11.29 13:06

@lomb: " Tudom, hogy magát nem zavarja, ha a saját ügyeiben mások döntenek! Láttuk a történelmünk folyamán, hogy ez sokszor megesett, sőt..."

Drága Népnemzthy Magvetőm!:)

Légy olyan jó, sorold fel azokat a valóban termékeny, előre vivő időszakokat, mikor a magyarok önállóan függetlenül dönthettek a sorsukról.

Európa közepén volt/van egy olyan náció, melyet Makovecz elvtársad félázsiainak tartott. Ha nem tetszik az alakuló új világrend, menjetek vissza Levédiába.
Hogy kitörő örömmel várnak e benneteket azt nem tudom:))

A nagy nemzetállami törekvések itt Európában mindig háborúba torkolltak.

Ami az Északi Áramlatot illeti: a részvételében nem voltunk kompetensek, sajnos teszem hozzá. A Déli Áramlat egyértelműen politikai kérdés. Nem engedhetik meg Putyinnak, hogy a jegenyefa az égig érjen.
A bolgárok azért hátráltak ki belőle, mert szükségük volt/van az unió pénzére, akárcsak nekünk.
Már sokszor javasoltam, hogy szervezzetek egy kilépést elősegítő népszavazást.
Nyilván sokan elmennek mellette szavazni. Aztán másnap, az utolsó majd kapcsolja le a villanyt:))

Az, hogy a hatalom érvényesíti az akaratát nem új dolog.
A nagy barát, a Lőrincz is így kap milliárdos megrendelést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.11.29 10:58

@lauda:

barátom, a te hozzámszólásaid megédesítik a napom!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.11.29 10:57

@Baksai:
Az, az unió nevetséges.

Kivéve, amikor a hard currency-t nyomja!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Baksai, 2015.11.29 09:48

Nevezzük inkább uniós lufinak !! Hogyan hajtanák ezt végre ? Elrendelné Brüsszel a környező országoknak, hogy állítsák vissza a határőrségüket ? Nevetséges vagdalkozás !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.11.28 16:40

@Bulemia: akkor jó napod volt, hogy valaki szóba állt veled!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html