Lesújtó adat érkezett: háromból két magyar anyagilag kiszolgáltatott

Átlagosan csaknem félmillió forintra lenne szüksége egy háztartásnak ahhoz, hogy fedezze a váratlan kiadásait. A családok kétharmadának nincs ennyi félretett pénze.
Herman Bernadett, 2019. május 9. csütörtök, 10:00
Fotó: Shutterstock

Csaknem félmillió forintra van szüksége egy magyarországi háztartásnak ahhoz, hogy ne kerüljön pénzzavarba egy váratlan kiadásnál - derül ki a Policy Agenda felméréséből. Tavaly még csupán 297 ezer forint fedezte volna a kisebb váratlan kiadásokat, az idén viszont már 476 ezer forintnál jár a számláló.

A drasztikus növekedés hátterében az állhat, hogy a szubjektív inflációs érzés magasabb a ténylegesen kimutatott áremelkedésnél. A szakemberhiány miatt egy kisebb javítás is sokkal többe kerül, mint egy évvel ezelőtt - állapították meg az elemzők.

A különböző jövedelmi szegmensekben más és más értéket jelöltek meg, amire mindenképpen szükség lenne a váratlan kiadások fedezésére. Ha az elvárt tartalék alapján ötödökre osztjuk a társadalmat, akkor a 2018-as adatok szerint az első ötöd átlaga még 71 ezer forint volt, és ez 2019-ben már 150 ezer forintra növekedett. Ezzel szemben a felső ötödben csak 46 százalékos volt az emelkedés, 892 ezer forintról 1,3 millió forintra.

A kívánatos megtakarítási szintre hatással van az is, mennyien élnek az adott háztartásban. Az egy-két fős háztartásoknál ez az összeg most 375 ezer forint (2018-ban 257 ezer forint volt), míg a három-négy fős családoknál meglepően magas, már 500 ezer forint (2018-ban 359 ezer forint volt). Érdekes módon az ötfős és annál nagyobb háztartásoknál kisebb ez az összeg, ezek 432 ezer forintot (2018-ban 284 ezer forintot) elegendőnek tartanak a váratlan kiadásokra. Településtípusok esetén is jelentős különbségek vannak. Míg a budapesti háztartások 580 ezer forintos kívánatos szintet jelöltek meg, a községekben ez 471 ezer forintra csökken.

Bármekkora tartalékot is tartana kívánatosnak, a családok többsége úgy nyilatkozott, nincs ennyi félretett pénze. 2018-ban a válaszadók 34 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem rendelkezik elegendő megtakarítással a váratlan kiadások fedezésére, és az idén is csupán 35 százalék válaszolta azt, hogy biztonságban érzi magát, van elég pénze a váratlan helyzetekre. A fővárosban élőknél 33 százalékos volt az arány, a községekben pedig 35 százalék.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kanri, 2019.05.09 13:02

@europeer: És? Szerinted hol voltak ezek az emberek amikor szavazni kellett? Otthon sunyultak vagy a cigánygyerekre és a patkány bandájára szavaztak. Ezek közül, akik fityeszesek, tapsolnak a tetves lopásokhoz és közben nem veszik észre, hogy lassan éhendöglenek. Az ilyeneket ezekkel a kimutatásokkal nem lehet meghatni. Nem is értik meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.05.09 12:48

javítás a pontosság kedvéért, 7 év, 8 hónappal később
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.05.09 12:45

Orbáni hazugság: "Senkit nem hagyunk az út szélén" 2011. 09. 17.
"Orbán videóüzenete: senkit sem hagyunk az út szélén
A kormány megvédi a lakáshiteleseket az eurózóna válságától, hangzik a facebook-os üzenetben."
-----------
Úton a szakadékban, s Orbán mondá: Oszt jónapot!
https://24.hu/belfold/2011/09/17/orban-videouzenete-senkit-sem-hagyunk-az-ut-szelen/
---------------
Rövid volt az üzenet, így lemaradt, hogy belökjük a szakadékba.
----------------
2019. május 8., hét évvel később:
Orbán kitartást és további minden jót kívánt a kilakoltatásra váró 9 gyerekes családnak
A nő 2 hónapja levelet írt Orbán Viktornak, és kedden meg is érkezett a válasz:
A levél így zárul:
?Őszintén sajnáljuk, hogy a tájékoztatáson túl nem lehettünk a segítségükre. Helyzetüket átérezve, ezúton kívánunk Önöknek Miniszterelnök úr nevében kitartást és további minden jót!?
https://444.hu/2019/05/08/orban-kitartast-es-tovabbi-minden-jot-kivant-a-kilakoltatasra-varo-9-gyerekes-csaladnak
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html