Politico: Simicska legyőzheti a Fideszt és Orbánt

A Simicska Lajos jelentette veszély még csak most éri utol igazán a Fideszt, a nagyvállalkozó és Orbán Viktor miniszterelnök kölcsönösen tönkre tehetik egymást - fedezte fel a magyar politika egyik alapkérdését az amerikai Politico Brüsszelben készülő európai portálja.
Komócsin Sándor, 2017. június 28. szerda, 11:25
Fotó: Napi.hu

Orbán Viktor örök barátja megesküdött rá, hogy kiüti a hatalomból a Fideszt - ezzel a felütéssel kezdi Simicska Lajosról szóló cikkét az amerikai Politico hírportál európai kiadása. A magyar miniszterelnök és a milliárdos üzletember rivalizálása azzal a kockázattal jár, hogy kölcsönösen tönkre teszik egymást - teszi hozzá. (Simicska Lajos 80 milliárd forint becsült vagyonnal a 11. a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2017 listáján.)

Szűk egy évvel Magyarország következő parlamenti választása előtt Orbán Viktor miniszterelnöknek nem a demokrácia melletti tüntető néhány ezer ember vagy a kormányát érő brüsszeli kritikák okozzák a legnagyobb fejfájást, hanem egy olyan ember befolyása, aki szinte mindenkinél jobban ismeri őt.

A G-nap előtt és után

A hírportál szakírója ezt követően megismerteti a külföldi olvasókat Orbán és Simicska régi barátságával, amely még a középiskolában kezdődött és az egyetemi szakkollégiumi éveken át egészen a Fidesz felépítéséig és 2015 elejéig a párt üzemeltetéséig tartott. A jól ismert g-nap után a nagyvállalkozó szimpátiája a Jobbik felé fordult.

A Politico szerint a magyarok Orbán-Simicska háborúként emlegetik azt, ami a felek között az elmúlt években kibontakozott. A nagyvállalkozó a hírportál többszöri próbálkozása ellenére sem reagált az írásban foglaltakra.

Az alapos magyarországi kutakodás és kérdezősködés alapján megírt cikk arra a következtetésre jut, hogy a Fidesz számára a Simicskával folytatott harc létkérdés. Orbán a bevándorlók elleni kampányával sikeresen tarja a partvonalon rendszere liberális és baloldali ellenzékét, ám ez kevés a Fideszhez hasonlóan menekültellenes Jobbik ellen.

Ütésváltás

Ugyanakkor a hét éve hatalmon lévő kormánypártot mélyen megfertőzték a korrupciós botrányok, ezért rendkívül sérülékeny az olyan politikai erőkkel szemben, amelyek azt állíthatják magukról, hogy tiszta a kezük, hiszen még soha nem kormányoztak az országban. És a Jobbik éppen erre játszik. Mondanivalóját igen látványosan hozta nyilvánosságra az Amíg ti dolgoztok, ők lopnak óriásplakát-kampánnyal.

A Politico szerint a kampányt Simicska finanszírozta köztéri hirdetéseket értékesítő vállalkozásán keresztül. Célja az volt, hogy a bizonytalan választóknak a nép pártjaként adják el a Jobbikot. A párt a korrupcióellenes harcot és olyan mindennapi témákat tűzött napirendjére, mint a bérek emelése.

A Fidesz az üzletember plakátcége elleni adóhatósági vizsgálattal, majd a politikai pártok hirdetéseit megnehezítő törvény elfogadásával válaszolt. Mindebben a Politico az önbizalom hiányát látja.

Eközben Vona Gábor, a Jobbik elnöke továbbra is tagadja, hogy támogatást kapnának a nagyvállalkozótól, állítólag csak abban értenek egyet, hogy Magyarországot ismét demokratikus állammá kell tenni.

Ahol csak éri

A G-nap súlyos anyagi veszteségeket okozott Simicskának, cégei, amelyek ezt megelőzően kaszáltak a kormányzati tendereken, egyszer csak kiestek a pikszisből, médiabirodalma elvesztette a bőkezű kormányzati hirdetéseket. Válaszul üzleti érdekei védelmére koncentrálta erőit és ott gyengíti Orbánt, ahol tudja.

Ennek része az is, hogy a Jobbik erősítése mellett a liberális szellemiségű Index megszerzésével tett egy gesztust a politikai spektrum másik oldalának is. E lépéssel megelőzte, hogy a népszerű portál Fidesz közeli kezekbe kerüljön. Eközben a kormánypárti média mindent elkövet, hogy aláássa a nagyvállalkozó hitelességét.

Politikai élet-halál harc

A Politico megfigyelőkre hivatkozva úgy látja, hogy Orbán és Simicska konfliktusa nem szimpla politikai kötélhúzás. Egymás legitimitásának aláásásával vannak elfoglalva, miközben több évtizedes barátság kötötte őket össze és mindketten mélyen benne voltak egy olyan pártban, amelyre a korrupciós ügyek sorozatának árnyéka vetül. Ezért fennáll a veszélye annak, hogy kölcsönösen ledarálják egymást.

A Fidesz egyelőre azzal próbálkozik, hogy a Simicska támogatta jobbikos kampányra válaszul visszafordította a korrupciós vádat a nagyvállalkozó ellen. Ahogy azonban közeledik a választás, a harc várhatóan durvulni fog. A Fidesz számára a Simicska jelentette fenyegetés következményei még csak most kezdenek igazán jelentkezni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jediero, 2017.07.02 16:45

@lauda: Horthy próbálta átvezetni az országot Nagy-Magyarországból Kis-Magyarországba. Ez sikerült neki. Ezután beléptünk (beléptetett a kormányzónk) egy világháborúba, amit elvesztettünk, megsemmisült az ország vagyonának jelentős része, több százezer magyar ember meghalt vagy fogságba esett és 40 évre a Szovjetunió csatlósai, igazi komcsi ország lettünk. Ezt nehéz sikernek nevezni, még a legvérmesebb Horthy-hívő sem gondolhatja úgy, hogy sikeres volt a kormányzó tevékenysége.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2017.07.01 09:48

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.06.30 15:15

@lauda:
Neked meg a front ártott meg, József Attila hazudott? Mondd mit érlel annak a sorsa kinek nem jut kapanyél.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2017.06.30 14:45

@gyurta: Megártott a nagy meleg !! Nézd meg Magyarország fejlődését 1920-tól 1940 .-ig bezárólag. Milyen fejlődésen ment át az ország !! Európa fejlődésének meghatározójává váltunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.06.29 14:51

@Nyugatos_szolasszabadsag:
Azt hiszed, ha valaki tele szájjal állítja magáról, hogy egyedül képviseli a nemzetet az igaz? Azt hiszed, hogy nincsenek alternatívák. Azt hiszed, hogy hülye módjára minden országgal összebalhézni az mehet a végtelenségig?
Horthy miki gallyra tette az országot, pedig micsoda ünnepléssel vonult Kolozsvárra, Komáromba. Gyászos vége lett mindennek és szörnyű ára.
Azt hiszed a végtelenségig lehet az Unióval balhézni?
Látod a futball akadémiák szart nem érnek, Andorrától még nem kaptunk ki soha, csak az orbáni program nyomán.
Két lapáttal a pénzt a vizes vébé feneketlen zsákjába és minek?
Ettől nem lesz jobb senkinek, csak rosszabb.
Rá fognak jönni a választók, hogy becsapták őket, csak nehogy úgy mint annak idején a németek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html