A Népszabadság arról ír, hogy kedden kezdi meg valódi jegybankelnöki működését Matolcsy György. A lap úgy tudja, hogy politikai elvárás vele szemben, hogy azokkal dolgozzon együtt a nemzeti bankban, akik "a kormányzati akarattal megegyezően készek" az együttműködésre a gazdaságélénkítés és a banki hitelezés fokozása érdekében. A lap úgy tudja a bankban dolgozók 20-30 százaléka távozik majd.

Ezt készítették elő a tegnapi változtások. A Napi Gazdaság Online információi szerint Nagy Róza, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára tölti majd be a Matolcsy György vezette MNB-ben az újonnan létrehozott főigazgatói posztot. A tárca mai állománygyűlésén azt is bejelentették, hogy több más NGM-es vezető mellett Csizmadia Norbert, az NGM gazdaságtervezésért felelős államtitkára is a jegybankban folytatja pályafutását. Mint ismert, Pleschinger Gyula adó- és pénzügyekért felelős államtitkár is az MNB monetáris tanácsának tagjává válhat. Orbán Viktor miniszterelnök Balog Ádámot, az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkárát javasolta az MNB harmadik alelnökének.

Matolcsy György maga változtatta meg a Magyar Nemzeti Bank alapító okiratát: a nemzetgazdasági miniszter február 28-án írta alá a dokumentomat, amely március 4-től hatályos, vagyis az új jegybankelnökre, azaz rá vonatkozik majd. A módosítások az új elnök szerepét erősítik az alelnökökkel szemben, illetve létrehoz egy egy új pozíciót, a főigazgatói posztot.