Ha az embereké nem is, a képviselők fizetése európai színvonalú

Az elmúlt egy évben 77 százalékkal nőtt a politikusok fizetése Magyarországon, miközben a bruttó átlagkereset négy év alatt nem emelkedett ennyit. Csak kilenc EU-tagállambann van jobb dolga a képviselőknek, mint itthon.
Szabó Dániel, 2019. augusztus 16. péntek, 10:28
Fotó: Országgyűlés Hivatala

Már 2018 szeptemberében a megemelt fizetést kaphatták a képviselők, ám nem sokáig, hiszen idén márciustól újabb emelés következett, így gyakorlatilag egyetlen év leforgása alatt 70-77 százalékkal nőtt a bérezésük, miközben az országos átlagos bruttó bér 2014-től számítva 55 százalékkal emelkedett - kezdi cikkét az Mfor.hu, amely azt tekintette át, hogy hol állnak az EU-s országok politikusaihoz képest a magyarok.

Átszámítva, a havi 3083 euró a hatodik legalacsonyabb alapjuttatás a tagállamok között, csak a lengyel, szlovák, horvát, lett és spanyol parlamenti munkáért jár kevesebb. Miközben Németországban havi bruttó 9780 eurót vihetnek haza a képviselők, az osztrákoknál ez csak 8931 euró, a harmadik legjobban keresők a dán képviselők (8261 euró).

Viszont az ár- és életszínvonal ebből még nem tűnik ki, ezért a portál egy másfajta összehasonlításban is megnézte a képviselői alapbért: a tradingeconomics.com adatai alapján megnézték, hogy viszonyulnak egymáshoz itthon és az EU-tagállamokban a vezetők bérei az átlagemberekéhez.

Így látszik, hogy a képviselők fizetése a magyar átlagfizetés 276 százaléka, aminél csak kilenc tagállamban jár több pénz a parlamenti munkáért. A görögök állnak az élen, itt a havi illetmény a helyi átlagbér 685 százaléka. Luxemburgban viszont az átlagbér 131 százalékát kapják meg a képviselők fizetésként, sőt itt, minden ülésért, amin részt vesz a képviselő, pluszpénz jár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2019.08.16 13:35

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html