Poloskainvázió: már támad a második generáció

Magyarországon ezekben a hetekben fejlődik ki a márványos poloskák második generációja, az invázió nem hagyott alább - mondta Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének egyetemi docense az InfoRádiónak.
Domokos László, 2019. július 31. szerda, 11:37
Fotó: Getty Images

Joggal okoz rémületet. A magyarországi nemzedékszámát a tanszéken az elmúlt évben kezdtük el részletesen vizsgálni, ez alapján úgy tűnik, egy kétnemzedékes fajról beszélünk - mondta a szakember a rádióban. Tőlünk északra kevesebb, délre több nemzedék is kialakul ebből a rovarból.

Nálunk ezidőtájt már megjelentek a második nemzedék imágói, a mostani rovargyűjtésünk is alátámasztja ezt. Frissen kialakult, kifejlett egyedeket találtunk, de a nemzedékek átfednek egymással, tehát folyamatosan találni nagyon pici lárvákat és kifejlett egyedeket is. Budapesten kőrisfákon, juharfákon, gyümölcsfákon és díszfákon egyaránt meg lehet figyelni a példányait - fogalmazott Vétek Gábor.

Szavai szerint nem hatja meg a poloskákat, hogy a kajsziszüret már a vége felé tart, mert átmennek a következő szezonális gyümölcsre, az őszibarackra, az érőfélben lévő almatermésekre. Ez a poloskafaj nem túlságosan válogatós, a fák termésén, a zöldség- és szántóföldi növények termésein egyaránt előszeretettel szívogatnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK