Soha nem látott poloskainvázió közeleg

Az inváziós faj második generációjának megjelenésével ugrásszerűen megnőhet a lakásokat elárasztó poloskák száma - adta hírül a 24.hu.
Domokos László, 2019. augusztus 22. csütörtök, 15:40
Fotó: Getty Images

Ahogy beköszöntenek az első hűvösebb őszi napok, ma már menetrendszerűen érkeznek tucatjával, akár százszámra a lakásokba a telelni vágyó ázsiai márványospoloskák.

Az idei invázió időpontja időjárásfüggő, bő egy hónap múlva kezdődhet. Így az ősszel akár minden eddiginél több rovar lepheti el az épületeket.

A 2016-2018 közötti felderítésünk alapján megállapítható, hogy a faj országszerte jelen van. Így a tudományos munka most már leginkább a védekezésre összpontosul - mondta Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Rovartani Tanszékének docense a portálnak.

A szakértő szerint nagyon valószínű, hogy az ázsiai márványospoloskára kétgenerációs fajként tekinthetünk Magyarországon: adott évben két alkalommal jutnak el a tojástól az imágó (kifejlett rovar) állapotig.

A szakember korábban az InfoRádióban úgy fogalmazott: nem hatja meg a poloskákat, hogy a kajsziszüret már a vége felé tart, mert átmennek a következő szezonális gyümölcsre, az őszibarackra, az érőfélben lévő almatermésekre. Ez a poloskafaj nem túlságosan válogatós, a fák termésén, a zöldség- és szántóföldi növények termésein egyaránt előszeretettel szívogatnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jicaksharen, 2019.08.23 21:14

Csak tudnám, hogy ki az igazi szakember? Vétek doktor nemzetközileg elismert rovarszakértő. De ennél jobban ért a dolgokhoz a cikk írója, Domokos úr, mert az írja, hogy: "Soha nem látott poloskainvázió közeleg". Ezt Vétek doktor nem mondta. Minek kérdezi meg a szakértőt, ha annak szavait kiforgatva, a szakértő nyilatkozatából nem következő dolgot fogalmaz meg. Lényeg, hogy riogassunk! Hiteltelen, újságíróhoz nem méltó bulvárfogás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html