A pontyfilé kilójáért júniusban átlagosan 2030 forintot kellett fizetni a boltokban, míg tavaly ugyanebben a hónapban 1920 forintba került ez a halféle - írja az mfor.hu. A drágulás annak ellenére következett be, hogy a ponty áfája januárban 27 százalékról öt százalékra csökkent .

Egy a hazai halfeldolgozásban érdekelt vállalkozás képviselőjének elmondása szerint az áremelkedés kitart a nagy karácsonyi pontyvásárlási szezonig.

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet kérte a tenyésztőket, hogy az év első három hónapjában lehetőleg ne emeljék az áraikat. Ezzel vélhetően támogatni próbálták a kormány adócsökkentési intézkedését. A termelők ennek ellenére jelentősen emeltek, ugyanis halakra veszélyes koi herpesz vírus egész Európában fertőzött, volt, ahol egész ponty állományokat kellett emiatt elpusztítani. Lengyelországban, állítólag még egy tavat is ki kellett szárítani, amelyben a megsemmisített állományt nevelték.

Magyarországon is megjelent a betegség, ami abból derült ki, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megkereste a feldolgozókat, hogy vállalnák-e a vírussal megfertőződött állományok zárt kényszervágását. Így végül is a tavaly decemberi beszerzési árhoz képest a feldolgozók 15 százalékos áremeléssel szembesültek idén januárban, jelenleg pedig már csak 40-50 százalékkal drágábban tudnak hozzájutni a pontyhoz.

A fotó forrása: Földi D. Attila/Napi