A lap forrásai szerint Pandit ugyan konkrét profitvárakozást nem nevez majd meg, ám a tájékoztatón vázolni fogja a több mint 500 milliárd dollárnyi nem kívánatos eszköz értékesítése után maradó lakossági és vállalati banki üzletágak nyereségtermelő képességét.

A vezetőség becslései szerint a befektetési, kereskedelmi és lakossági üzletágakat felölelő  Citicorp évi legalább 1,25 százalékos hozamot érhet el eszközein, amelyekből 2009 végén 1300 milliárd dollárnyi állt a bank rendelkezésére, ám ez az érték a menedzsment szerint évi 5 százalékkal bővülhet. Ezt alapul véve jön ki 2012 végére a 20 milliárd dolláros potenciális profit.

A Citicorp tavaly 14,7 milliárd dolláros adózott nyereséget könyvelhetett el, míg az anyavállalat, a Citigroup 8,7 milliárdos veszteséget szenvedett el az igen rosszul teljesítő, nem alaptevékenységhez köthető üzletágain.

A stratégiával Pandit látszólag mindent egy lapra, a bankcsoport nemzetközi kitettségére tesz fel. Ezzel viszont komoly ellenérzést válthat ki politikai körökben, miután az államnak többször is tőkeinjekcióval kellet kimentenie a Citit és ennek következtében még mindig 27 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. Kedden arra emelkedett a bank részvényeinek árfolyama 7,3 százalékkal, hogy sajtóértesülések szerint az amerikai pénzügyminisztérium az év vége helyett akár három hónapon belül túladhat Citi-részesedésén. Mindenesetre 3,25 dolláros árfolyam fölött a kormányzat már nyereséggel válhat meg pakettjétől.

A 20 milliárdos profit részvényenként 70 centes eredménynek felelne meg. A bank az elmúlt évet 55 centes részvényenkénti veszteséggel zárta, idén 4 centes nyereséget várnak az elemzők a Bloomberg adatai szerint, jövőre 36 centet. Eredményalapon így jelenleg nem nevezhető olcsónak a szerdán néhány centtel 4 dollár alatt záró papír.

Technikai szemmel még nem vonzó

Technikailag meglehetősen kevés érv hozható fel a mellett, hogy valaki akár középtávon is pozíciót vállaljon fel a Citigroup-részvényekben, annak ellenére, hogy egy hónap alatt 30 százalékkal drágult.

Ami pozitív hosszútávon, hogy a korábbi csúcsához képest elképesztően sokat esett, s az esés jó egy éve tartó oldalazásba fulladt. Ez akár egy kitörés esetén jelentős potenciált jelenthet, mivel elég nagy az úgynevezett bázis, amiből megindulhatna. Más szóval elég sok részvény elég sok ideig került a beragadt eladóktól a cégben potenciált látó befektetők kezébe, a gyenge kezekből az erős kezekbe. A 200 napos mozgóátlag is szépen ellaposodott, ami szintén egy hosszab fordulat előjele lehet. A papírban tehát nagy lehet a potenciál, ha kitör.

De még nem tört ki!

Azaz az elmúlt napok erősödése ellenére sem mutatott erőt hónapok óta, az első fontosabb ellenállást alig, az 5,33 dollárnál húzódót pedig egyáltalán nem tudta átvinni a papír. Az 5 dollár körüli ellenállások azért is lehetnek fontosak, mivel nagyjából ez a határ az amerikai tőzsdéken a filléres és a komolyabb papírok között.

A Citigroup részvényei tehát talán a nagy kockázattűrő képességgel rendelkező spekulánsoknak ajánlhatók, a közép, vagy hosszabb távon gondolkodó bektetőknek kevésbé, egészen addig, míg az 5,3 dollárnál húzódó ellenállást át nem viszi a részvény, s az 50 napos mozgóátlag át nem viszi a 200 naposat.

Persze egy fundamenális alapon mozgó befektető nem ezeket a szempontokat veszi figyelembe.