Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy hónap alatt 4137 új kérelem érkezett Diákhitel2-re, 2505 igénylés pedig Diákhitel1-re az MFB-csoporthoz tartozó Diákhitel Központhoz. Az önköltséges hallgatók közül jelenleg minden ötödiknek van diákhitele, míg a szabad felhasználású hitellel rendelkező, még a folyósítási szakaszban lévő, azaz aktív egyetemista diákhitelesek száma meghaladta a 35 ezret.

A szabad felhasználású konstrukció esetében tanévkezdéskor összesen 321,3 millió forintot igényeltek a hallgatók, míg a Diákhitel2 esetében több mint egymilliárdos összegben kérték az egyetemisták a pénzügyi segítséget.

Az átlagos hitelösszeg alig változott: a Diákhitel1 igényelt összegének a 2015/2016-os tanév őszi szemeszterre vetített átlaga 225 ezer forint, a Diákhitel2-nél pedig 261 ezer forint.

Az új tanévben a kizárólag képzési költségekre fordítható, fix 2 százalékos, államilag kamattámogatott Diákhitel2-t a legtöbben a Budapesti Gazdasági Főiskolán, a Budapesti Metropolitan Főiskolán és a Szegedi Tudományegyetemen folytatandó tanulmányaik finanszírozására igényelték, míg az eddigi legkedvezőbb, 4,9 százalékos kamatú Diákhitel1 a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói között a legnépszerűbb.

Az év elején hatályba lépett kormányrendelet-módosítás nyomán a hallgatói hitelek 35 éves kor helyett már 40 éves korig kérhetők, akár 11 félévre is. Az igényelhető hitelösszeg változatlan: Diákhitel1-nél legfeljebb havi 50 ezer forint igényelhető, Diákhitel2-ből a limit a képzési költséghez igazodik.

Az igénylés az egyetemek és főiskolák elektronikus tanulmányi rendszereinek hallgatói felületéről (ETR/Neptun) akár otthonról is elindítható, az igénylés e formájával évről évre egyre többen élnek, a most kezdődött szemeszterben már az igénylések harmada ezen a felületen keresztül érkezett be.