A magyarországi magánszférában foglalkoztatott munkavállalók alig 46,5 százaléka nő, míg ez a szám három évvel ezelőtt még 48 százalék volt, 2012-ben viszont csak 42 - derül ki a Hay Group tanácsadó cég elemzéséből.

Jóval drámaibbak a számok, ha munkaköri kategóriákra bontjuk az elemzést, ugyanis a tavalyi adatok szerint a felső vezetőknek csupán 22,6 százaléka nő, igaz, ez is enyhe növekedés a 2010-es 19,1 százalékhoz és a 2012-es 18,3 százalékhoz képest. Ugyanez a tendencia figyelhető meg az összes többi kategóriában: bár sehol sem dolgozik több nő, mint férfi, de a helyzet a három és az egy évvel ezelőtti felméréshez képest valamelyest javult.

Forrás: Hay Group
Kép: Kattintson a nagyobb méretért!

Átlagosan a nők a férfiak alapbérének 92,3 százalékát keresik hasonló munkakörben dolgozva, ami több mint 2 százalékos csökkenés tavalyhoz képest. A női alapbérek minden munkaköri csoportban elmaradnak a férfiakétól, és tavalyhoz képest szinte mindenütt romlott a bérezésük, csak a szakértők esetében javult kissé a helyzet.

A felmérés megállapította azt is, hogy a nőknél minden munkaköri kategóriában kisebb lett a ténylegesen kifizetett bónusz aránya, mint a férfiaknál. A ténylegesen kifizetett bónusz általában azért marad el a célprémiumtól, mert a vezető úgy ítéli meg, hogy az alkalmazott nem teljesítette a számára előírt célkitűzéseket.

A ténylegesen kifizetett bónuszok aránya a célprémiumhoz képest
Kép: Forrás: Hay Group

Nem jobb a helyzetük a nőknek a leglátványosabb juttatás, a vállalati gépkocsi terén sem. A szakértői pozíciókban szinte kétszer akkora az esélye egy férfinak arra, hogy céges autót kapjon, mint egy nőnek, és még középvezetői szinten is jelentős különbség figyelhető meg a férfi és női gépkocsijuttatás arányában. Ez az adat egyébként részben annak is köszönhető, hogy az értékesítői és mérnöki munkakörökben kiugróan magas a férfi munkavállalók aránya.