Pórul járnak a nyugdíjasok - változásra készülhetnek (jav.)

Idén januárban 5,2 százalékkal kaptak több nyugdíjat az idősek a tavaly év végi inflációs várakozások alapján. A most mélybe zuhant mutató az idén reálérték-emelkedést hoz, ám jövőre meglesz ennek a böjtje.
F. Szabó Emese, 2013. április 12. péntek, 07:11
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Az alacsony inflációval az idén jól járhatnak a nyugdíjasok: januárban a tavaly decemberben folyósított nyugdíjak alapján 5,2 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak az akkori inflációs várakozások miatt. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak az idén − jelen állás szerint − három százalék körüli reálérték-emelkedést érhetnek el, miután az infláció négy évtizedes mélységbe zuhant. Jövőre azonban éppen emiatt legfeljebb kicsivel 2 százalék fölötti emelés van kilátásban, ezt legfeljebb annyival tudja majd kompenzálni az állam, amennyivel a valós infláció esetleg magasabb lesz a prognosztizáltnál − vagyis reálértékben növekedés nem várható.

A nyugdíj-indexálási szabályok csak az infláció szintjét veszik figyelembe. Korábbi szabályozás szerint még  három százalék fölötti gazdasági növekedés esetén volt  lehetőség arra, hogy a nyugdíjakat a nettó keresetek emelkedését is tartalmazó szorzóval növeljék, ám az Orbán-kormány a nyugdíjindexálást összekötötte az inflációval.

Az intenzívebb járadékemelésnek volna létjogosultsága. A 13. havi nyugdíj megszüntetését és az átalakított nyugdíjindexálást követően a nyugdíjak reálértéke jelentősen csökkent. Tavaly és 2011-ben csak szinten tartásra futotta az emelésekből, így a nyugdíjak reálértéke a tíz évvel ezelőttinek felelt meg 2012-ben.

Alapvetően tehát nem jelentene gondot a túlságosan alacsony infláció, ha ezt dinamikus növekedés mellett a keresetbővülés tudná kompenzálni - legalább is a korábbi szabályozás szerint. Jövőre azonban nem várható olyan szintű GDP-növekedés, amely mellett a keresetek is hatnának a nyugdíjakra, a várható két százalék körüli emelés viszont épp csak eléri azt a mértéket, amit már megéreznek az emberek (a két százalék alatti emelést már stagnálásként vagy akár jövedelemcsökkenésként élnek meg).

Ha lenne növekedés, akkor se lenne hatványozottan jobb a helyzet. A nettó keresetek a KSH adatai szerint 4,2 százalékkal nőttek januárban, vagyis ez, ha volna is keresetindexálás, akkor sem éreztetné hatását. Ahhoz, hogy három százalék feletti nyugdíjemelésben részesülhessenek majd a jogosultak, öt százalék feletti növekedés kellett volna  a korábbi rendszerben. Persze ez csak játék a számokkal, hiszen ekkora bővülés mellett a bérek valószínűleg nagyobb mértékben tudnának emelkedni − és az infláció is magasabb lenne. Jelenleg a 4,2 százalékos keresetnövekedés oka a jelentős, öt százalék feletti minimálbér-emelés, illetve a szuperbruttó kivezetése.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

domperrozsika, 2013.04.14 15:12

Nem kellett volna elherdálni a nyugdíjvagyont stadion építésekre, meg egyéb befejezetlen építkezésekre. Gondolok itt az Engels téri, a Nyugatinál az elkezdett kormánynegyed, még lehetne sorolni.A szar metrokocsik beszerzése,stb.MINDEN NYUGDÍJAS TÖBB MINT 40 ÉVEN ÁT IGEN SOK FORINTOT FIZETETT ,HOGY NYUGDÍJAT KAPJON. A ROHADÉK ÉHES MINDENKORI KORMÁNY MEG FELÉLTE A MI PÉNZÜNKET.A NYUGDÍJASOKAT IJESZTGETIK, HOGY JÖVŐRE MAJD NAGY SZART KAPNAK.

A SAJÁT PÉNZÜKET NEM 5,2 %-AL EMELTÉK IDÉN SEM ,TAVALY SEM.
ARRA BEZZEG VAN PÉNZ. SZEMÉT BANDA. NAGYON SOK SZAVAZATOT FOGNAK VESZÍTENI. HÁLA ISTENNEK .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.04.12 17:47

@zappara: A gazdaságilag aktív lakosság létszáma csak csökkenni fog, mert egyre kevesebb gyerek születik 1980 óta. Az új köznevelési törvény és az új felsőoktatási szabályozás pedig szépen csökkenteni fogja az átlagos képzettséget... de legalább is megdrágítja a tanulást.

Még vagy 5 évig tart a bajnaiék által előrehozott nyugdíjkorhatár-emelésből adódó kegyelmi állapot, aztán rohamosan elkezd nőni a nyugdíjba vonulók létszáma (Ratkó-gyerekek). Majd 20-25 év múlva elmennek nyugdíjba a gyermekeik. Utána a nyugdíjrendszerünk a jelenlegi pályán maradva finanszírozhatatlanná válik, mert egyre több nyugdíjast kéne eltartania az egyre kevesebb foglalkoztatottnak/járulékfizetőnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2013.04.12 17:38

@bertalaszlo:

igazad van a nettoban...ráadásul az aktívak évek óta nem is igen kapnak semmit
de
itt gondolom arról van szó, hogy mivel az infláció csökkenése nem a gazdasági folyamatokból jön, ahogy kellene, hanem mesterségesen,a rezsicsökkentéssel érik el, mivel ennek hatása jövőre (vagy amikor abbahagyják)nem lesz érezhető, ismét felpöröghet az infláció..és ugye emlékszünk arra, hogy volt az 5.6% (ugyan a magas inflációban is volt egy kis állami segítség)..akkor viszont nem sok helyre mehecc majd a kapott 2%-oddal..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2013.04.12 17:32

@rigolya2:

ahhaaaaa..erre nem is gondoltam..akkor ez éppen olyan, mint az államháztartási hiány, vagy most az infláció csökkentése..papíron meglesz..percekig (rövid távon)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2013.04.12 17:29

@DCVI:

Az a lényeg, hogy a fiatalok vegyék át a helyeket.

hát ez sem így van, mert a megürült helyekre nem lehet felvenni senki (ugye mindig az állami szféráról beszélünk)
sz'al ezzel fiatal nem jut álláshoz a törvényalkotó szándéka szerint sem..
azaz NEM
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html