Visszavonta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Posta Befektetési Zrt. befektetési szolgáltatási és kiegészítő szolgáltatási tevékenységek folytatására jogosító engedélyét - derül ki a Magyar Posta brókercégének oldaláról. Ezt maga a postai leánycég kérte a jegybanktól, hiszen úgy döntöttek: még 2019-ben megszüntetik a befektetési üzletágat.

Ennek érdekében még október 21-én a társaság felfüggesztette valamennyi befektetési szolgáltatási tevékenységét, továbbá kezdeményezte az MNB-nél a vonatkozó tevékenységi engedélyének visszavonását. A cég korábbi közlése szerint megszüntetik az egyes pénzügyi eszközök forgalmazására vonatkozó szerződéseiket, valamennyi függő ügynökével megszüntetik a közvetítői jogviszonyt, és nem köt befektetési szolgáltatási tevékenység végzésére, illetve kiegészítő szolgáltatás nyújtására vonatkozó szerződést.

QP | Quality Placement

Minderre azért volt szükség, mert a Magyar Posta Befektetési Zrt. legalább 45 ezer ügyfelének mintegy 226 milliárd forintos vagyonát irányították át október 21-én a kormányközeli magántulajdonban lévő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bankhoz. Csak az nem került át, aki október 14-ig kitöltötte az elutasító nyilatkozatot. Valamennyi ügyfél- és értékpapírszámla és az ezen található pénz- és pénzügyi eszközöknek a kezelése átkerült a a Vida József elnök-vezérigazgató által vezetett MTB-hez.