Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre nagyobb bajban van a Magyar Posta Zrt., hiszen a Postás Szakszervezet (PSz) sem írta alá a bérmegállapodást az állami vállalatnál. A PSz egyelőre nem csatlakozott a többi postás szakszervezet által március 9-re meghirdetett demonstrációhoz, hanem "a fokozatosság elvét tartva, a tagok által elvárt célok elérése érdekében, további lépések megtételéhez a titkárok bevonásával, minden munkavállalót megszólítva aláírásgyűjtést végzünk" - olvasható a PSz honlapján.

A szakszervezet újabb levelet is írt Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek, amelyben plusz forrást kértek a béremelésekhez.

A PSz azért nem írta alá a bérmegállapodást, mert szerintük a rendelkezésre álló keret nem kezeli a munkaerőpiaci helyzetet, a bértorlódást és bérfeszültséget, valamint a bérfejlesztés elmaradt az elvárt két számjegyű mértéktől. Az állami vállalatnál 3 éves bérmegállapodás van érvényben, a 2019-re rögzített százalékos mérték pedig legalább 6 százalék. A szakszervezetek ezt most nem fogadták el, szerintük a 2017-ben kötött bérmegállapodás felett már eljárt az idő és két számjegyű béremelést követelnek.

Ugyanakkor a szakszervezet nem túl optimista. "Munkavállalói szempontból fel kell készülnünk a munkáltató kedvezőtlen lépésére" - közölte a PSz. A többi szakszervezet már nemcsak tárgyalna, hanem demonstrációt szerveznek március 9-re, jelenleg a tüntetési hajlandóságot mérik fel országszerte. Az sem tesz túl jót a hangulatnak a Magyar Postán belül, hogy tavasszal újabb csoportos leépítés lesz, ezúttal mintegy 300 embert küldenek el bürokráciacsökkentés címszóval.