Potencianövelőkre csapott le a Nébih

Veszélyes potencianövelőket vont ki a forgalomból a Nébih, mert a készítmények gyógyszerhatóanyagot tartalmaztak, amelyek keringési problémát okozhattak.
Vég Márton, 2018. október 30. kedd, 12:30
Fotó: Pixabay

Három, interneten rendelt, Kínából származó étrend-kiegészítő azonnali hatályú forgalomból történő kivonását és a fogyasztóktól való visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) laboratóriuma férfiak számára kifejlesztett potencianövelők célellenőrzése során három termékben (BoomBoom, Tornado és Gold Power) mutatott ki gyógyszer-hatóanyagot.

Az intézkedés a készítmények gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt vált szükségessé, és minőségmegőrzési időtől, valamint tételszámtól függetlenül a termékek mindegyikére vonatkozik. A próbavásárlásokra a hamis étrend-kiegészítők és gyógyszerek forgalmazása, valamint az engedély nélküli internetes patikák felszámolása ellen indított nemzetközi razzia alkalmával került sor. Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, azokban a gyógyszer-hatóanyagok jelenléte szigorúan tilos, keringési, illetve idegrendszeri problémát okozhatnak.

Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, gyógyszerhatóanyag élelmiszerben történő felhasználása tilos, kizárólag az engedélyezett, felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben engedhető meg. A Nébih - minőségmegőrzési időre és tételszámra való tekintet nélkül - elrendelte a termékek forgalomból történő kivonását, valamint a vásárlókhoz már eljutott étrend-kiegészítők azonnali visszahívását. A forgalmazóknál lévő készleteknél a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta a forgalomba hozatalt. Az eljárások folyamatban vannak, a forgalmazókkal szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a Nébih.

A kép forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK