Potyautasokból lesznek nyugdíjasok

A jelenlegi nyugdíjrendszer erősen ösztönöz a potyautas magatartásra, ennek egyik jól érzékelhető következménye, hogy az egymillió önfoglalkoztatóból 950 ezren minimális befizetést teljesítenek - hangzott el a nyugdíjrendszer aktualitásairól rendezett csütörtöki budapesti konferencián, amelyet a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesülete (MPGEKE) szervezett.
MTI-Eco, 2012. február 9. csütörtök, 16:53
Fotó: Napi.hu

A társadalombiztosítási alapok ellenőrzését a zárszámadás keretében végzi az Állami Számvevőszék - mondta bevezető előadásában Domokos László, a szervezet elnöke. Emellett a 2012. évi költségvetésben megkezdődött a nyugdíjbiztosítási alap profiltisztítása, miután a jogalkotó az ÁSZ korábbi kritikáit is figyelembe véve, ebbe az irányban tett helyes lépéseket - fűzte hozzá az ÁSZ elnöke.

"Az a cél, hogy a nyugdíjbiztosítási alapból a jövőben csak öregségi nyugdíjakat folyósítsanak és ne kelljen más forrást is igénybe venni" - fogalmazott Domokos László. Az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltöttek ellátását a egészségbiztosítási alap, illetve az újonnan megalakult nemzeti szociálpolitikai alap biztosítja a jövőben - tette hozzá.

Mészáros József, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója előadásában először a makrogazdasági szempontokat elemezte. A nyugdíjrendszer fenntarthatósága szempontjából a születésszám, az aktivitási ráta, az atipikus foglalkoztatás aránya és a nyugdíjrendszer belső adóssága a leglényegesebb.

Az úgynevezett mikroszempontok között a főigazgató a cselekvő egyének motivációjára hívta fel a figyelmet. Például arra, hogy a társadalom illetve a gazdasági környezet hogyan ösztönöz a gyermekvállalásra. Magyarországon demográfiai egyensúlyról évi 160-165 ezer gyermek születése esetén beszélhetünk, ezzel szemben tavaly 90 ezer gyerek született. Ilyen arányok mellett mindig költségvetési szufficitre van szükség annak érdekében, hogy évtizedek múlva biztosított legyen a nyugdíjrendszer egyensúlya - jelezte az előadó.

A jelenlegi nyugdíjrendszer másik problémája, hogy nincs közvetlen kapcsolat a nyugdíjellátás és a biztosítási teljesítmény, azaz a befizetés és a nyugdíjváromány között. A rendszer alapvető problémája, hogy erősen ösztönöz a potyautas magatartásra. Ennek egyik jól érzékelhető következménye, hogy az egymillió önfoglalkoztatóból 950 ezren minimális befizetést teljesítenek - hangsúlyozta Mészáros József.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója jó döntésnek nevezte a magánnyugdíj-pénztári rendszer megszüntetését. Véleményét azzal támasztotta alá, hogy a magánynyugdíj-pénztári rendszerből átadott portfólió értéke 2860 milliárd forint volt, míg a magánnyugdíj-pénztári rendszer miatt keletkezett államadósság összege ennél 400 milliárd forinttal nagyobb.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Proszto, 2012.02.09 21:36

Azt magyarázza meg valaki,hogy ha profiltisztításról beszélünk annak érdekében,hogy az öregségi nyugdíj fizethető legyen más források igénybevétele nélkül,akkor a nyugdíj kategóriából kivett juttatásokra nem kell külön forrás?Nem értem a spórolás lényegét.Ha a többit átpakolom egy másik zsebbe változatlanul,akkor miért is spóroltam?Csak a kifizetés jogcíme változott.De szerintem ez csak egy lépcsőfok,egy jövőbeni elvonás megalapozása képen.De hát OV-tól csak ilyen sunyi dolgok telnek.Most is azt szajkózza nincsenek megszorítások.Lehet a 2/3-os többségével ennek a szónak a jelentését is átírta.Nekik biztos nincs megszorítás,ha fizetést is emelnek maguknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2012.02.09 19:14

"A rendszer alapvető problémája, hogy erősen ösztönöz a potyautas magatartásra. Ennek egyik jól érzékelhető következménye, hogy az egymillió önfoglalkoztatóból 950 ezren minimális befizetést teljesítenek"

Ezt magyarázza meg valaki! Mennyi nyugdíjat fog kapni az, aki az utóbbi 20 évben csak minimálbér után fizetett nyugdíjjárulékot? Biztosan nagyon keveset.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aleva, 2012.02.09 18:03

Azt hiszem, hogy most már nem lehet lesz figyelmen kívül hagyni, hogy a kevés megszületett fiatalból sokan kivándorolnak majd / mivel ez lehetővé van téve./ Az önfenntartó egyéni vállalkozások pedig, ha keveset is de befizetnek, és nem csak kivesznek a közösből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mondoga, 2012.02.09 17:46

A címet adó szerkesztő nem olvasta a cikket?
Mert a cím értelmetlen, ill. ha mégis értelmesnek tételeznénk fel, akkor meg semmi köze a cikk tartalmához. :-(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html