Sobotka csütörtökön közölte, hogy Csehország felkészült az esetleges gázkorlátozásokra, és meg akarja vizsgálni, hogy képes-e segíteni ilyen helyzetben a térségbeli országoknak.

"Képesnek kell lennünk arra, hogy maximálisan szolidárisak legyünk más, térségbeli országokkal, kiváltképpen Szlovákiával és Magyarországgal. Ezek az országok erősen függnek az Ukrajnán át érkező gázszállításoktól" - mondta Sobotka, akit a CTK hírügynökség idézett.

Sobotka szerint Csehország részben annak köszönhetően felkészült az Ukrajnán át érkező földgázszállítások esetleges leállítására, hogy elegendő mértékben diverzifikálta a gáztranzitot, másrészt pedig vannak saját gázkészletei.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön bejelentette, hogy június 1-jétől Oroszország csak annyi földgázt szállít Ukrajnának, amennyit a szomszédos ország előre kifizet.

Robert Fico szlovák kormányfő csütörtökön Pozsonyban ezzel összefüggésben elmondta: Putyin több európai országot, köztük Szlovákiát is tájékoztatta arról, hogy ha Ukrajna nem fog fizetni az orosz gázért, június elsejétől "nem lesz" orosz gázszállítás az európai térségbe sem.

A CTK felhívja a figyelmet arra, hogy Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa jövő hétfőn Berlinben tárgyal Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszterrel a gázszállításokkal kapcsolatos problémákról.

A német RWE energiaszolgáltató konszern, amely ellátja földgázzal a cseh fogyasztók nagy részét, közölte: nem tud róla, hogy csökkenni fognak a Csehországba irányuló gázszállítások. Martin Chalupsky, az RWE szóvivője szerint az európai piacon jelen pillanatban elegendő gáz van, a vállalat tárolókapacitásai félig vannak, és a cég mindent megtesz annak érdekében, hogy felkészüljön az esetleges korlátozásokra.