Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elfogadta a parlament az állatorvosi kamaráról szóló új törvényt. A jövőben az állatorvosi rendelőknek, kórházaknak és állatklinikáknak, mint állategészségügyi szolgáltatóknak praxisengedélyre lesz szükségük. A praxisengedély a működés megkezdésének feltétele, melyet kérelemre a Magyar Állatorvosi Kamara ad majd ki. Az engedély kiadását azonban nem köti külön díjazáshoz a törvény, mindössze a kamara által meghatározott felszereltséggel kell rendelkeznie az adott intézménynek.

Az állategészségügyi szolgáltatóknál megbízási jogviszonyban, munkaszerződés alapján, szabadfoglalkozásúként és önálló állatorvosként is dolgozhatnak majd az állatorvosok. Ezen túlmenően egyéni vállalkozóként, gazdasági társaság vagy szövetkezet tagjaként végezhetnek majd állatorvosi tevékenységet. A jogszabály ugyanakkor meglehetősen hosszú, tíz éves felkészülési időszakot ad arra, hogy az önálló állatorvosként való működéshez szükséges feltételeket megteremtse, illetve teljesítse az az állatorvos, aki jelenleg nem felel meg ezeknek.

Az asszisztensek is névjegyzékbe kerülnek

A korábbi magán állatorvosokat a jövőben szolgáltató állatorvosnak hívják majd. Az állatorvosi tevékenység végzéséhez követelmény  lesz az állatorvosi névjegyzékben való szereplés, a névjegyzékbe bejegyzett székhely, továbbá rendelkezni kell érvényes szakmai felelősségbiztosítással is.

Újdonság, hogy az állatorvosi asszisztenseket is névjegyzékbe sorolja a jogszabály, igaz, az átmeneti időszakban, ha valakinek nincs állatorvosi asszisztensi szakvégzettsége, akkor úgy is bekerülhetnek az érintettek a névjegyzékbe, ha a munkáltatójuk igazolja a munkaviszonyban eltöltött idejüket.

Az új jogszabály lehetőséget ad a kamara szervezeti megújítására, amely a gazdaságosabb és hatékonyabb működtetés, az arányosabb feladatmegosztás, az átláthatóbb, magasabb szintű szakmai tevékenység alapja lehet.

Az éves tagdíj egyébként a mindekori legkisebb munkabér összegének 90 százaléka lesz. Több megyére kiterjedő területi szervezet hozható majd létre, és a szakmai színvonal növelésére kötelező lesz oktatási feladatokat is ellátni. A törvény hatályba lépését követően a korábbi tisztségviselők megbízatása véget ér, és fél éven belül meg kell választani az új vezetőket, tisztségviselőket.

10 milliós is lehet a bírság

A VM szerint a minőségi állategészségügyet szavatolja a számos garanciális elemmel megerősített kamarai etikai eljárás is, amely érvényre juttatja azt az igényt, hogy a jogszabályokban biztosított lehetőségekkel élve az állatorvos valóban a köz, illetve a szolgáltatásukat igénybe vevő érdekének megfelelően lássa el hivatását.

A törvény kifejezetten hosszasan foglalkozik az etikai eljárások, az esetleges vétségek szankcionálásának szabályozásával. A jogosulatlan - vagyis kamarai tagság, netán praxisengedély nélküli - állatorvosi tevékenységet pedig akár 10 millió forintos bírsággal is sújthatja majd az élelmiszerlánc felügyelet.