BUX
38811

Próbálja ki a dolgozót, mielőtt belép! (részletes)

Az új foglalkoztatáspolitikai ötlet, a munkakipróbálás keretében néhány hónapra felvett dolgozó bérköltségeit az állam vállalná át, a munkaadónak még a továbbfoglalkoztatottságra se kellene kötelezettséget vállalnia.

NAPI Online, 2006. március 28. kedd, 06:50

Általános sztrájkba torkollott mára Franciaországban az a hetek óta tartó tüntetéssorozat, amelyet egy eredetileg a fiatalok munkába állását segíteni szándékozó törvény váltott ki. A bebetonozott munkahelyekkel megmerevített munkaerőpiacot a legtöbb európai országban igyekeznek már rugalmasabbá tenni, többnyire a pályakezdők ideiglenes foglalkoztatását támogató jogszabályokkal. A falakon belül levőket védő szakszervezetek még nem mindenhol vesztették el a csatát – ahol már igen, mint például Nagy-Britanniában, ott az alacsonyabb munkanélküliség lett a fizetség a nagyobb bizonytalanságért.


A pályakezdők elbocsátását Magyarországon nem szabályozza egyedi törvény, foglalkoztatásukat viszont több kedvezmény ösztönzi. A szaktárca vitára bocsátotta a munkakipróbálás módszerét, amely fiatalabbakon és idősebbeken is segíthet – és a cégek is jól járhatnak - írja a NAPI Gazdaság.


Magyarországon több jogszabály is védi a speciális helyzetben, gyesen, gyeden, betegszabadságon lévő, illetve onnan visszatérő munkavállalókat az azonnali elbocsátástól, ám a rizikós korcsoportokat – pályakezdők, nyugdíj előtt állók – nem védi specializált törvény. Az utánpótlással küszködő szektorok inkább életpályamodellel akarják megtartani a dolgozókat és csábítani a fiatalokat, de ez nem jelenti egy adott korosztály speciális védelmét a kirúgástól – igaz, a francia tervekhez hasonló diszkrimináció sincs. A kormány különböző programokkal segíti a meghatározott korosztályok foglalkoztatását, illetve megtartását; a szaktárca a napokban bocsátotta társadalmi vitára az emberi erőforrások fejlesztése operatív program munkaanyagát, ez egyebek között a pályakezdő fiatalok és az 50 év felettiek munkavállalását ösztönözné. Bevezetnék az úgynevezett munkakipróbálást: a munkavállalót három vagy hat hónapos időtartamra alkalmaznák, erre az időre a bérköltséget, illetve az esetleges továbbképzések költségeit az állam vállalná át, ám a munkaadót ennek ellenére sem terhelné a továbbfoglalkoztatási kötelezettség.


Szakemberek szerint a vonatkozó jogszabályt úgy kell kialakítani, hogy a cégek ne ezen a módon oldják meg – ingyen és bérmentve – időszakos munkaerőhiányukat. A munkakipróbálásban a pályakezdők is részt vehetnének, ők akár így szerezhetnék meg a szükséges szakmai tapasztalatot. A nyugdíj előtt állók foglalkoztatását segíti a prémium évek program is, amelyben az vehet részt, aki legalább 25 évet töltött el a közszférában, maximum öt éve van a nyugdíjig és hozzájárul határozatlan idejű foglalkoztatása határozott idejűre módosításához. A programban részt vevő munkakörrel ugyan nem rendelkezik, de a munkáltató maximum heti 12 órás munkavégzést rendelhet el. Az egy vagy három évre kötött szerződés alatt a korábbi munkabér 60 százaléka jár, ezt az összeget – járulékaival együtt – a központi költségvetésből térítik meg a munkáltatónak. A pályakezdők elhelyezkedését segíti a Start program, amely egyebek között járulékfizetési kedvezményt ad két éven keresztül a foglalkoztatónak.