Hamarosan Ön is fontos levelet kaphat!

Országszerte 72 település mintegy 14 ezer háztartását veszi a KSH górcső alá a 2021-es nagy népszámlálás előkészítése érdekében.
Domokos László, 2020. augusztus 31. hétfő, 09:39
Fotó: Napi.hu - Képünk illusztráció.

Reprezentatív, azaz a teljes magyar társadalmat leképező adatgyűjtés keretében próbanépszámlálást indított augusztus 31-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A próbafelvétel célja, hogy adatokkal segítse a 2021-es nagy népszámlálás szakmai előkészítését. A részvétel önkéntes, de fontos, mivel egy-egy kitöltő csaknem 350 háztartást képvisel - adta hírül a KSH.

Országszerte 72 településen mintegy 14 ezer háztartás vesz részt a KSH augusztus 31. és október 7. között rendezett próbanépszámlálásán.

A válaszadásra felkért címzetteknek legkésőbb szeptember 3-ig postai levelet küld a KSH. Az adatszolgáltatás önkéntes, de különösen fontos, hogy a megkérdezettek aktívan részt vegyenek a népszámlálás próbafelvételben, hiszen az adatgyűjtés reprezentatív, azaz leképezi a teljes magyar társadalmat, így egy-egy kitöltő közel 350 háztartást képvisel.

2021. május 1. és június 28. között lesz a következő nagy népszámlálás, a Magyarország teljes lakosságát érintő, kötelező tízévenkénti adatfelvétel, amely fontos ismérvek, például népesedés, iskolázottság, foglalkoztatottság mentén, a legrészletesebb területi bontásban tükrözi hazánk aktuális társadalmi helyzetét. A népszámlálás eredményei hosszú távon meghatározzák az országot, a településeket és a lakókörnyezetet érintő legfontosabb döntéseket, fejlesztéseket.

Annak érdekében, hogy a jövő évi népszámlálás csak a szükséges mértékben terhelje a lakosságot, 2021-ben is lehetőség lesz a válaszadóknak interneten keresztül kitölteni a kérdőívet.

A most indított próba a népszámlálás előkészítését szolgálja, az átlagosan 10-15 perc alatt kitölthető kérdőív elsősorban a lakóhellyel, az internetezési szokásokkal, az adatvédelmi ismeretekkel kapcsolatban tartalmaz kérdéseket. A próbanépszámlálás résztvevői által szolgáltatott adatok nagymértékben segítenek minket abban, hogy a népszámlálás során majd mindenki a számára legkényelmesebb módon, a legfontosabb információk ismeretében vehessen részt az összeírásban - mondta Kovács Marcell, a KSH Népszámlálás 2021 projektvezetője.

A próbanépszámlálás kérdőívét augusztus 31. és szeptember 6. között a maja.ksh.hu online oldalon keresztül tölthetik ki a levélben felkért résztvevők. Ezt követően október 7-ig pedig személyes interjú keretében válaszolhatnak azok, akik nem kívántak az internetes kitöltés lehetőségével élni - őket összeírók keresik majd fel. A maszkot viselő összeírók szigorúan ügyelnek a közösségi távolságtartás szabályainak betartására és az érintésmentes kommunikációra.

Mindazok, akik a kérdőívet legkésőbb 2020. szeptember 6-a éjfélig online kitöltik és véglegesítik, nyereményjátékban vehetnek részt. A sorsoláson a két főnyeremény: egy félmillió forint értékű vásárlási utalvány, valamint egy  230 ezer forint értékű elektromos roller. Emellett naponta kisorsolnak egy 50 forint értékű vásárlási utalványt is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gondolkoggyunk, 2020.09.01 11:18

A 70 éves Mari néni rendkívüli módon örülni fog a megnyert elektromos rollernek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html