Próbaüzem "éles" helyzetekkel - csak papíron erős a Honvédkórház?

Budapest és Pest megye baleseti ügyeleti rendszerét még nem igazította az új ellátási kötelezettségekhez az Országos Tisztiorvosi Hivatal, így papíron egy olyan traumatológiára irányítanak sérülteket, ahol az ÁNTSZ honlapja szerint megszűnt ez a fajta aktív ellátás. Ezzel viszont aránytalanul nagy terhet rónak a Honvédkórházra.
Szepesi Anita, 2012. augusztus 17. péntek, 06:13
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Lassan két hónapja tart az egészségügyi próbaüzem "éles" betegekkel és helyzetekkel. Mint  július 30-ai lapszámunkban megírtuk, Budapest és Pest megye baleseti ügyeleti rendszerét még nem igazította az új ellátási kötelezettségekhez az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH), s papíron egy olyan traumatológiára (Károlyi Kórház) irányítják a hét négy napján a sérülteket, ahol az ÁNTSZ honlapja szerint megszűnt ez a fajta aktív ellátás, így ezzel aránytalanul nagy terhet rónak a Honvédkórházra.

Az MH Honvédkórház lapunkhoz tegnap eljuttatott leveléből azonban kiderül: a Károlyi Kórházban megszűnő 100 traumatológiai ágy egy része − jelenleg is közreműködői szerződés alapján − a hét négy napján felvételes ügyeleti szolgálatot lát el előreláthatólag 2012. október 1-jéig, amikor is ott megszűnik az ellátás. Ettől kezdve az Északi régió III. szintű ellátása csak a Honvédkórház traumatológiájára hárul. Leszögezik, hogy a Honvédkórháznak a korábbi 98 traumatológiai ágy helyett − egyelőre csak papíron − 128 ágyra van szerződése az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral.

Mint fogalmaznak, valójában még az átépítés folyamatát élik. Jelenleg is ellátják a régió III. szintű ellátást igénylő sérültjeit és szükség szerint besegítenek az ügyeleti ellátásba is. A III. szintű ellátás azonban sokkal drágább beavatkozásokat feltételez, "sajnos egyelőre az ehhez szükséges kapacitás, illetve finanszírozás nem áll a kórház rendelkezésére" − olvasható a levélben.

A kórház közlése szerint egyébként az elmúlt másfél hónapban a traumatológiai osztály forgalma jelentősen nem nőtt, felvételes napokon 70-80 sérült érkezik. Mint írják, egyrészt nyáron mindig kevesebb a forgalom és terhelés, azaz kevesebb a sérült a szabadságolások, iskolai szünet és a viszonylag kiegyensúlyozott időjárási viszonyok miatt, másrészt az átmenet alatt az OTH nem változtatta meg a fővárosban az ügyeleti rendet.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK