A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Lassan két hónapja tart az egészségügyi próbaüzem "éles" betegekkel és helyzetekkel. Mint  július 30-ai lapszámunkban megírtuk, Budapest és Pest megye baleseti ügyeleti rendszerét még nem igazította az új ellátási kötelezettségekhez az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH), s papíron egy olyan traumatológiára (Károlyi Kórház) irányítják a hét négy napján a sérülteket, ahol az ÁNTSZ honlapja szerint megszűnt ez a fajta aktív ellátás, így ezzel aránytalanul nagy terhet rónak a Honvédkórházra.

Az MH Honvédkórház lapunkhoz tegnap eljuttatott leveléből azonban kiderül: a Károlyi Kórházban megszűnő 100 traumatológiai ágy egy része − jelenleg is közreműködői szerződés alapján − a hét négy napján felvételes ügyeleti szolgálatot lát el előreláthatólag 2012. október 1-jéig, amikor is ott megszűnik az ellátás. Ettől kezdve az Északi régió III. szintű ellátása csak a Honvédkórház traumatológiájára hárul. Leszögezik, hogy a Honvédkórháznak a korábbi 98 traumatológiai ágy helyett − egyelőre csak papíron − 128 ágyra van szerződése az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral.

Mint fogalmaznak, valójában még az átépítés folyamatát élik. Jelenleg is ellátják a régió III. szintű ellátást igénylő sérültjeit és szükség szerint besegítenek az ügyeleti ellátásba is. A III. szintű ellátás azonban sokkal drágább beavatkozásokat feltételez, "sajnos egyelőre az ehhez szükséges kapacitás, illetve finanszírozás nem áll a kórház rendelkezésére" − olvasható a levélben.

A kórház közlése szerint egyébként az elmúlt másfél hónapban a traumatológiai osztály forgalma jelentősen nem nőtt, felvételes napokon 70-80 sérült érkezik. Mint írják, egyrészt nyáron mindig kevesebb a forgalom és terhelés, azaz kevesebb a sérült a szabadságolások, iskolai szünet és a viszonylag kiegyensúlyozott időjárási viszonyok miatt, másrészt az átmenet alatt az OTH nem változtatta meg a fővárosban az ügyeleti rendet.