Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei kórház váratlanul felmentett főigazgatója a lapnak elmondta, mikor az új gigakórház létrejött, s ő  elkezdte a meglévő kétezer szerződést átnézni, közülük mintegy tíz-tizenöt egyértelműen előnytelent talált, amelyeket megszüntetett. Egy-két nagyobb horderejű kétséges megállapodást átszámoltatott a kórház gazdasági vezetőivel, s az eredményeket a fenntartónak is jelezte útmutatást kérve a továbblépésre.

Aggályosnak találta többek között a Medcenter Kft. onkológiai sugárterápiás közreműködői szerződését, mely két lineáris gyorsító és CT-t telepítésére, üzemben tartására és karbantartására szólt. Emellett kifogásolta az őrzés-védelmet biztosító és a kórházi parkolókat üzemeltető, Cordate Zrt.- megállapodását. A Medcenterrel kötött szerződés szerint például akkor is fizetni kell a kórháznak havonta a nekik járó összeget, ha egy dolgozójuk se jön be, nem kötötték teljesítményhez, nem működő gépek után is fizetni kellett, s az egyik gép nem is működött.

Tiba jelezte a visszásságokat, az államtitkári egyeztetésen visszajelezték neki, hogy jól látja a problémákat, majd végül mégis ellentmondásosra sikeredett a megoldás. A megállapodás szerint ugyanis nem kellett volna fizetnie a Medcenternek, ám azt is közölték vele, hogy ezt saját felelősségére teszi. Írásos nyoma azonban nincs ennek az utasításnak.

Tiba a lapnak azt mondta, nem tudja, hogy végül a nem fizetés szerepet játszott-e a felmentés, miként azt sem, hogy tulajdonképpen miért mentették fel.

A Népszava kérdésre a Medcenter Kft.-t annyit közölt, hogy a kórház új megbízott főigazgatójával, Pap Tiborral korrekt keretek között együttműködnek, és ennek megfelelően az onkológiai betegek sugárkezelése semmilyen veszélyben nincs.

További részletek itt.

A cikk megjelenése után jelentkezett lapunknál az Állami Egészségügyi Ellátó Központ

Az ÁEEK szerint Dr. Tiba Sándor felsővezetői megbízása az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény vonatkozó rendelkezései alapján került visszavonásra február 5-én.

A közlemény szerint Dr. Tiba Sándor felsővezetői megbízásának visszavonásával, illetve a kórház működésével kapcsolatos, a sajtóban megjelent információk alaptalanok.

Képünk forrása: Pixabay