BUX
39006

Profit-figyelmeztetés a Pannonplasttól!

Úgy tűnik, sokadszori próbálkozásra sem sikerül kikeverednie a kátyúból a Pannonplastnak. A 2002-2003-as időszakban közel 2,8 milliárd forintos veszteséget összehozó társaság tavaly sem teljesített valami fényesen, az előzetes számítások szerint ugyanis a műanyagipari cég 1,8 milliárd forintos mínusszal zárja a 2004-es évet.

Mezősi Tamás, 2005. január 23. vasárnap, 12:53

A harmadik negyedévben „még csak” egy milliárdos mínusz mutató eredmény továbbromlott az utolsó három hónapban, így a cég éves vesztesége elérheti az 1,8 milliárd forintot – figyelmeztette a befektetőket a Pannonplast. (A műanyagipari cég a korábbi két évben sem teljesített valami fényesen, a 2002-2003-as időszakban közel 2,8 millárd forintnyi veszteséget halmozott fel a társaság).


A negyedik negyedéves 800 milliós mínusz részben az alapanyagárak kedvezőtlen alakulása miatt (megközelítőleg 200 millió forint), részben pedig a Pannonplast negyedik negyedéves átszervezése során feltárt, korábbi időszakokra visszavezethető egyszeri költségek és ráfordítások miatt keletkezett (megközelítőleg 600 millió forint). A korábbi időszakokhoz kapcsolódó veszteségek ügyében a Pannonplast igazgatósága vizsgálatokat kezdeményezett a felügyelő bizottságnál.


A Pannonplast ezzel egy időben bejelentette, vizsgálja a Pannonpipe Kft-ben fennálló 50%-os tulajdonrészének értékesítési lehetőségét. A Pannonplast kezdeményezésére a Pipelife GmbH-val egyetértésben a Pannonpipe Kft. 2004. decemberében külső tanácsadó céggel megkezdte elsősorban kereskedelmi tevékenysége hatékonyságának vizsgálatát és javítását. A projekt 2005. január végén záródik, az implementálásra – elfogadás esetén – azonnal sor kerül.


A takarékosság jegyében 16 főre csökkentik a holding vezetésének, amellyel az előzetes számítások szerint a 2005-ös évben 380 millió forint takarítható meg. A holding vezetésében Szabó Balázs vezérigazgatóként az értékesítési, termelési és alapanyag beszerzési terület szakmai vezetését, Gyimóthy Dénes gazdasági igazgatóként pénzügyi és kontrolling vezetői funkciókat lát el. A pénzügyi befektetéseknek minősített vállalatokkal és a társaság ingatlan portfoliójának kezelésével Bokorovics Balázs, az Igazgatóság elnöke foglalkozik