Program indul az idősek védelmében

Trükkös lopások, csalások miatt válnak áldozattá az idős emberek. Ezért a rendőrség felvilágosító programot indít számukra. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pedig egy olyan karpereccel látja el őket, amelynek megnyomásával segítséget tud kérni - mondta el az InfoRádiónak Németh Ágnes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője.
Szász Péter, 2017. május 24. szerda, 14:54
Fotó: Pixabay

A kétéves kísérleti időszak lezárulta után, idén ősszel indul el a Segítő kezek infokommunikációs program, amely egyszerre szolgálja az idős emberek egészségmegőrzését és biztonságérzetének erősítését - mondta Jeneiné Rubovszky Csilla, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa - írja az Inforádió.

A százezer leginkább rászoruló idős ember közül ötezren kaphatnak számítógépet vagy az egészségügyi állapotukat figyelő, vészjelzésre is alkalmas karperecet, esetleg igényelhetik mindkettőt. A múlt héten egyébként már megkezdődött annak az 1050 közmunkásnak a képzése, aki rendszeresen kapcsolatot tart az idősekkel és a bűnmegelőzéssel kapcsolatos információkat ad át nekik.

A programba bekapcsolódó településeken a jövőben bárki beléphet a Segítő kezek rendszerébe, a közmunkások vagy a rendszer működését korábban elsajátító fiatalok pedig otthonában tanítják meg neki az eszközök kezelését.

Tavaly Magyarország lakosságának 19 százaléka volt 65 év feletti, de ez az arány 2030-ra várhatóan 24 százalék közelébe emelkedik. Egy 2013 őszén készült felmérés szerint az e korosztályba tartozók három legfőbb problémája az egészségromlás, a magányosság és a bűncselekményektől való félelem volt, a kormányzat célja pedig az, hogy mindenkinek méltó időskora lehessen.

Szólt arról is: felmérésükben az is vizsgálták, hogy az idősek a számítógéppel vagy az okostelefonnal összekötött rendszert részesítik előnyben, de utóbbi eszköz nem nyerte el a korosztály tetszését.

Németh Ágnes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője arról beszélt: az 1050 közmunkás feladata lesz, hogy az időseket megismertesse a tipikus jogsértésekkel, azok megelőzésének lehetőségével, az ilyen esetekben szükséges eljárásokkal, de azzal is, szükség esetén kihez fordulhatnak, ha nincs a közelben rendőr.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gabiiii, 2017.05.24 16:04

Talán nem a nyugdíjasra kellene karperecet tenni, hanem arra, aki becsapja. Ugye Pintér Kéthét Sándor?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsitos0, 2017.05.24 15:23

Jó ez a karperec, mert aki 65 éves koráig nem tanulta meg, vagy elfelejtette , hogyan lehet becsapni, azt hozzá kell kötni vele a legbelső helyiségben lévő radiátorhoz, nehogy ajtót nyisson idegeneknek !!! :-)
Aki olyan idétlen, amiket olvashatunk, az nem fogja nyomkodni, hanem ugyanúgy elengedi szabad felhasználásra a millióit a sütőből-hűtőből-csillárból-fehérneműsből , mint eddig !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html