Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kétéves kísérleti időszak lezárulta után, idén ősszel indul el a Segítő kezek infokommunikációs program, amely egyszerre szolgálja az idős emberek egészségmegőrzését és biztonságérzetének erősítését - mondta Jeneiné Rubovszky Csilla, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa - írja az Inforádió.

A százezer leginkább rászoruló idős ember közül ötezren kaphatnak számítógépet vagy az egészségügyi állapotukat figyelő, vészjelzésre is alkalmas karperecet, esetleg igényelhetik mindkettőt. A múlt héten egyébként már megkezdődött annak az 1050 közmunkásnak a képzése, aki rendszeresen kapcsolatot tart az idősekkel és a bűnmegelőzéssel kapcsolatos információkat ad át nekik.

A programba bekapcsolódó településeken a jövőben bárki beléphet a Segítő kezek rendszerébe, a közmunkások vagy a rendszer működését korábban elsajátító fiatalok pedig otthonában tanítják meg neki az eszközök kezelését.

Tavaly Magyarország lakosságának 19 százaléka volt 65 év feletti, de ez az arány 2030-ra várhatóan 24 százalék közelébe emelkedik. Egy 2013 őszén készült felmérés szerint az e korosztályba tartozók három legfőbb problémája az egészségromlás, a magányosság és a bűncselekményektől való félelem volt, a kormányzat célja pedig az, hogy mindenkinek méltó időskora lehessen.

Szólt arról is: felmérésükben az is vizsgálták, hogy az idősek a számítógéppel vagy az okostelefonnal összekötött rendszert részesítik előnyben, de utóbbi eszköz nem nyerte el a korosztály tetszését.

Németh Ágnes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője arról beszélt: az 1050 közmunkás feladata lesz, hogy az időseket megismertesse a tipikus jogsértésekkel, azok megelőzésének lehetőségével, az ilyen esetekben szükséges eljárásokkal, de azzal is, szükség esetén kihez fordulhatnak, ha nincs a közelben rendőr.