Új nukleáris blokkokhoz kapcsolódó elemző, tervező, döntés-előkészítő és engedélyeztetési munkákat a nemzetközi tapasztalatok alapján leghatékonyabban projekttársaság formájában lehet elvégezni - áll Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter szerdán közzétett írásbeli válaszában, amelyet egy országgyűlési képviselői kérdésre adott.

Harangozó Tamás szocialista képviselő egyebek mellett azt kérdezte a minisztertől, hogy született-e kormánydöntés a paksi atomerőmű bővítéséről, illetve mi indokolja, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. létrehozzon 9 milliárd forintos alaptőkével egy új társaságot a nukleáris blokkok előkészítő és engedélyeztetési munkáinak elvégzésére.

Hamarosan kihirdetik

Válaszában a nemzeti fejlesztési miniszter közölte: a paksi atomerőmű telephelyén létesítendő új blokkokkal kapcsolatos előterjesztést május 30-i ülésén tárgyalta a kormány. A meghozott határozatot hamarosan kihirdetik a Magyar Közlönyben, így az mindenki számára megismerhetővé válik.

A válasz szerint a projekt tényleges megvalósítása speciális nukleáris és környezetvédelmi engedélyek megszerzését igényli. Az engedélyezési feltételeknek való folyamatos megfelelés, illetve az engedélyek későbbi átruházhatóságával járó nehézségek elkerülése érdekében indokolt, ha külön projekttársaság szerzi be a dokumentumokat.

A beruházás előkészítése jelentős költségekkel jár. Egy projekttársaság révén a beruházásra fordított összegek az MVM-től elkülönítve, transzparensen jelenhetnek meg. A megvalósításba bevonandó befektetőtárs számára az új blokkok létesítésének előkészítése a projekttársaságon keresztül a projektre koncentráltan mutatható be - áll a nemzeti fejlesztési miniszter válaszában.

Jelzést kapnak a partnerek

A projekttársaságot az MVM még nem hozta létre, az erre vonatkozó döntést a társaság közgyűlésén hozták meg. A közlés szerint a potenciális partnerek a projekttársaság megalapításával jelzést kapnak, hogy érdemes a magyar atomerőmű-létesítési tenderre előzetesen felkészülniük.

A projekttársaságnak az előkészítés során még nincs bevétele. A működési költségek fedezetére szolgáló pénzeszközöket - az MVM-től kapott tájékoztatás szerint - a társaság tulajdonosa alaptőke-emeléssel biztosítja - derül ki a miniszteri válaszból. A dokumentum szerint a társaság alapítási, 9 milliárd forintos alaptőkéjét az idén júniusi megalakulás és az MVM közgyűlésének jövő évi rendes ülése közötti időszakra tervezett műszaki elemzési, engedélyezési és egyéb döntés-előkészítő munkák költségeit figyelembe véve határozta meg az MVM.

A projekttársaságnak az alapításkor a tervek szerint 37 tagja lesz, ezt a létszámot elsősorban az MVM Csoporton belüli munkaerő-átcsoportosítással biztosítja a társaság.