Puccskísérlet Pécsett?

A buszsofőrök harmada nem vette fel a munkát péntek reggel Pécsen, a baranyai megyeszékhely közösségi közlekedését ellátó Tüke Busz Zrt.-nél, ezért több járat is kimaradt a reggeli csúcsidőszakban. A társaság vezetői szerint "puccskísérlet" történt, a város polgármestere pedig azonnali vizsgálatot rendelt el a busztársaságnál. A szakszervezet szerint sok busz műszaki állapota kifogásolható.
MTI, 2012. december 21. péntek, 15:23
Fotó: Napi.hu

A társaság vezérigazgatója, Árki Sándor délelőtt közleményt adott ki, amelyben azt írja: "napok óta folyik az a puccskísérlet a Tüke Busznál, amely ma reggel érte el a csúcspontját". A közlemény szerint csütörtökön 50, pénteken további 42 sofőr, azaz a gépjárművezetők harmada nem volt hajlandó felvenni a munkát, a buszok meghibásodására hivatkozva. Árki Sándor szerint azonban a munka megtagadásának valódi oka az, hogy a sofőrök jelentős fizetésemelést és béren felüli juttatásokat követelnek, amit a cég nem tud támogatni.

A vezérigazgató megjegyzi: a pécsi buszsofőrök átlagosan havi nettó 200-220 ezer forintot kapnak, de az egyes pluszmunkák, túlórák után is részesülnek további juttatásokban. Hozzátette: a Tüke Busz nincs abban a helyzetben, hogy a követelt 20-30 százalékos béremelést, illetve az ezzel arányosan megnövelt béren felüli juttatásokat teljesíteni tudja.

A vezető szerint mind a cég, mind a város vezetőit napokkal korábban "megfenyegették" a sztrájk szervezői és ötletadói, hogy "ha nem teljesül a béremelés, a buszok igen nagy számban fognak meghibásodni!"

A cégnél a járművek hivatalos szakértői műszaki átvizsgálása jelenleg is folyamatban van, eddig azonban nem találtak olyan hibákat, amelyek indokolták volna a munkabeszüntetést - áll a közleményben.

A Tüke Busz vezetése úgy döntött, azonnali hatállyal felmenti a munkavégzés alól Sovák Attila forgalmi és üzemviteli vezetőt és Arató György főmérnököt.

Az önkormányzat is vizsgálódna

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere azonnali, átfogó vizsgálatot rendelt el az önkormányzati tulajdonban lévő Tüke Busz Zrt.-nél a péntekre kialakult helyzet, illetve a nem hivatalos sztrájk miatt. A pécsi polgármesteri kabinetiroda az MTI-hez eljuttatott közleményében jelzi, hogy a Tüke Busz vezetője a hajnali órákban tájékoztatta ugyan a város vezetőit a munkabeszüntetésről, de a polgármester további belső vizsgálatot kért a részletek pontos tisztázása érdekében.

A város vezetői tudni szeretnék, pontosan kik és miért szervezték a sztrájkot, és választ várnak arra is, mi az oka annak, hogy folyamatosan negatív visszajelzések érkeznek a város közösségi közlekedését ellátó Tüke Busz működésével és teljesítményével kapcsolatban a pécsiektől.

A szakszervezet szerint nincs puccs

Hofekker Ferenc, a Tüke Busz dolgozóit tömörítő Független Demokratikus Szakszervezet elnöke pénteken egy rögtönzött sajtótájékoztatón visszautasította, hogy a dolgozók a magasabb fizetések elérése miatt tagadták volna meg a reggeli munkakezdést. Mint mondta, azt szerették volna csak, hogy fizetésüket az infláció mértékével emeljék.

Hangsúlyozta, a buszok egy részének nem megfelelő műszaki állapota miatt döntött a sofőrök egy része a részleges munkabeszüntetés mellett, mert "most jutottak el oda, hogy az utasok biztonsága érdekében nem merték kivinni azokat a forgalomba". Leszögezte, nem puccskísérlet volt a pénteki megmozdulás, a sofőrök az akcióval jelez

HOZZÁSZÓLÁSOK