Puhul a kormány - módosulhatnak a felsőoktatási keretszámok

Balog Zoltán szerint még módosulhatnak a felsőoktatási hallgatói keretszámokra vonatkozó elképzelések. Az emberi erőforrások minisztere erről péntek reggel a TV2 Mokka című műsorában beszélt. A miniszter elmondta: az orvosképzésen még vitatkoznak, a pedagógusoknak sokat segítene az állam, a jogász- és közgazdászképzést kevésbé támogatnák.
Inforádió, 2012. december 14. péntek, 08:39
Fotó: Napi.hu

A tárcavezető közölte, már meghozták azokat a megalapozó döntéseket, amelyek rendezhetik a helyzetet, de nem "egyik napról a másikra" fogják a kérdést megoldani. Arra a kérdésre válaszolva, módosulhatnak-e a keretszámok, azt mondta: "igen, módosulhatnak".

A miniszter a műsorban kifejtette: minden második ember, aki elkezdi az egyetemet, nem fejezi be felsőoktatási tanulmányait, a diplomát szerzők közül pedig sokan nem a szakmájukban helyezkednek el.

Balog Zoltán közölte, meg kell nézni, mely képzésekre, diplomákra van szükség, ezeket erősíteni kell, a többinél pedig el kell dönteni, hogy invesztálnak-e bele. Hozzátette: az orvosképzésen még vitatkoznak, a pedagógusoknak sokat segítene az állam, míg a jogász- és közgazdászképzést kevésbé támogatnák.

A miniszter a diákhitellel kapcsolatban azt mondta, szerinte a hallgatók pénzt nyernek azzal, hogy csak 5-7 év múlva kell visszafizetni a hitelt garantált 2 százalékos kamattal, ennek törlesztését pedig a munkaadó átvállalhatja, és a járulékokból leírhatja majd.

A rendszerből "nem pénzt akarunk kivenni, hanem pénzt akarunk betenni" - hangsúlyozta Balog Zoltán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

labandy, 2012.12.14 11:05

A jogos védelem, a megfelelő súlyú és gyors ítélkezés, valamint a drasztikusan szigorított büntető törvények, illetőleg a többszörös visszaesők tekintetében a társadalomtól való teljes és végleges elszeparálást is meg kell fontolni ? közölte korábban lapunknak adott interjúban Erdei Csaba, Szoboszlai Barna védője. Az ügyvéd szerint egy kisebb értékű lopásra legalább olyan súlyú büntetést kellene alkalmazni, mint egy bankrablásra, tekintettel arra, hogy sokkal komolyabb társadalmi következménye lehet. ?Ha egy idős embertől eltulajdonítanak 10-15 ezer forint értékű fát, akkor ő nem tud fűteni, és kihűlés okán meg fog halni. Mint ahogyan az elmúlt években heti rendszerességgel, gondosan elbújtatott hír volt a bűnügyi krónikákban, csak azt nem fogalmazták meg, hogy 90 százalékban a tűzifa eltulajdonítása volt ez a halálok, tehát egy szabálysértési értékhatár alatti jogellenes cselekmény közvetlen oka volt egy vagy több ember halálának? ? hangsúlyozta Erdei Csaba, aki a jogos önvédelemben látja többek között a megoldás kulcsát, és úgy gondolja, a tolvajoknak érezniük kell a fenyegetettséget.

További részletek: http://kuruc.info/r/35/105419/#ixzz2F1DeJFfG
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html