Szlovákiában az ország egész lakosságát koronavírus-tesztnek vetik alá október végén, összesen mintegy 6000 tesztelési helyet alakítanak ki, a szám lényegében megfelel a választói körzetek számának. A lebonyolítás is hasonló, és egy-egy állomáson átlagban hét ember végzi a mintavételt. Az akció lebonyolításába a hadsereget is részt vesz, és összesen 13 millió darab antigéntesztet használnak fel. Az AKO közvélemény-kutató ügynökség felmérése, amelyet a Hospodárske noviny rendelt azt mutatja - az Új szó összefoglalója szerint, hogy a megkérdezettek 72 százaléka hajlik a tesztelésen való részvételre (44 százalék válaszolta, hogy biztosan ott lesz, 28 százalék pedig azt mondta, valószínűleg elmegy), és mindössze 20 százalék viszonyul elutasítóan a mintavételhez.

Igor Matovic miniszterelnök elmondta, hogy az intézkedést fontosnak tartják, hogy lassítsák a járvány terjedését (péntekig összesen 35 330 fertőzöttet azonosítottak, közülük 26 452 embert tartanak nyilván aktív fertőzöttként, eddig 115 életet követelt a koronavírus fertőzéshulláma). A kormányfő a szerdai kormányülés után jelezte, hogy az ország lakosságának tesztelését azért tartják fontosnak, mert "vagy cselekednek, vagy teljesen le kell állítani az életet", de utóbbit szeretnék elkerülni.

QP | Quality Placement

Az országos tesztelés első fázisát október 30-tól november 1-ig tervezik, majd november 6-tól 8-ig következne a második fázis. A tesztelés önkéntes, de Igor Matoviè kormányfő kijelentette, aki nem vesz részt rajta, annak 10 nap karanténba kell vonulnia.

A lépés nem teljesen egyedi: Kínában már többször is kötelező tesztet írtak elő tízmilliós nagyvárosokban is, hogy a vuhanihoz hasonló lezárásokat elkerülhessék. A tesztelés nem gyógyítja meg a betegséget, de az Egészségügyi Világszervezet is erősen ajánlja, hogy a lehető legtöbb vizsgálatot végezzék el. Ha ugyanis a nem tünetes, de a vírust hordozó személyeket kiszűrik a társadalmon belül, akkor az ő elkülönítésükkel megfékezhető a betegség terjedése, megakadályozható, hogy a veszélyeztetett csoportok - idősek, romlott immunrendszerű krónikus betegek stb. - elkapják a betegséget. A kínai tapasztalatok azt mutatják, hogy egy ilyen tömeges vizsgálat után hamar visszaállhat az élet a normális kerékvágásba.

Az első hullám alatt emiatt Magyarországon is felvetették az operatív törzsnek, hogy a teljes magyar lakosság tesztelése esetleg megoldást jelenthet. Áprilisban erre Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, hogy felesleges. A jelenlegi helyzet a második hullám alatt azonban merőben más, így lehet, hogy a szakember hozzáállása is változott.

A magyarok is támogatnák

Az 5,5 milliós Szlovákiában a járvány második hullámának lefolyása és intenzitása hasonló a magyarországi helyzethez, emiatt adja magát a kérdés, hogy vajon a magyar lakosság hogyan viszonyulna a tömeges teszteléshez. A Napi.hu és a Pulzus Kutató közös, reprezentatív közvélemény-kutatása alapján pedig itthon is szinte ugyanakkora mértékben támogatna a lakosság egy hasonló intézkedést, mint Szlovákiában. Az összes megkérdezett 74 százaléka támogatna egy ilyen intézkedést.

Kevés különbség van a nemek között: a férfiak 77, a nők 72 százaléka látja ezt egy indokolt és szükséges lépésnek.

Valamivel nagyobb különbség, ha a korosztályok alapján nézzük a támogatottságot a válaszadók között: a leginkább a fiatalok (78 százalék) értene egyet a lépéssel, míg a legkevésbé pont a veszélyeztett csoportba tartozó 60 évnél idősebbek tartják ezt jó megoldásnak. Náluk 69 százalék a támogatottság, míg 31 százalék elutasítana egy ilyen lépést.

Ezt kell tudni a kutatásról

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.

Csatlakozz a Pulzushoz! Légy Te is véleményvezér!

A középkorúak (40-59 évesek) viszont gyakorlatilag hozzák a teljes társadalom átlagát: 75 százalékuk mellette, 25 százalékuk ellene van a teljes lakosság tesztelésének.

Ha végzettség alapján vizsgáljuk a lakosság hozzáállását a kérdéshez, akkor az látszik, hogy az alap- és középfokú képesítésekkel bírók gyakorlatilag azonos mértékben (75 százalék) lennének egy ilyen intézkedés mellett. A felsőfokú végzettségűeknél látszik nem szkepticizmus, ugyanis körükben "csak" 71 százalék érzi ezt szükségesnek.

A leginkább a vidéki lakosság sorakozik fel az ilyen grandiózus tömeges tesztelés mögé: a községekben élők 81 százaléka tartja ezt jó megoldásnak. Náluk valamivel kevésbé lelkesek a vidéki városok lakói, akiknél csak 73 százalék érzi ezt szükségesnek, míg a budapestieknél 71 százalék a támogatottság.

A megyeszékhelyeken élőknél vannak a legkevesebben a pártolók, de a 69 százalékuk így is mellette lenne az ország teljes lakosságának tesztelésének, ami elsöprő kétharmados többséget jelent.

 

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint 2032 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 52 212 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma - szerdához képest 1637-tel - 35 653-ra emelkedett. Jelenleg 2132 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen. A vírus okozta betegségben elhunyt 46 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma így 1305-re emelkedett. Eddig összesen 15 254-en lábaltak ki a betegségből.

A tájékoztatásból kiderül, hogy csúcsot ért el az új tesztek száma is, egy nap alatt több mint 16 ezer vizsgálatra került sor. Csakhogy hiába ugrott meg tesztelések száma, a laboratóriumi vizsgálatok 12,42 százaléka bizonyult pozitívnak - ez a ráta csak 3 százalékponttal kisebb az eddigi rekordot jelentő keddi és szerdai értéknél. A héten kedden egy adatszolgáltatási hiba miatt csak 6332 darab tesztről érkezett eredmény, elképzelhető, hogy csütörtökön ezek is bekerültek a közlésbe.