Klíma vagy mosogatógép? - Kiderült, mit vennének három éven belül a magyarok

A legtöbben klímát és mosogatógépet szeretnének a következő három évben vásárolni. A részletes adatokból pedig látszik, hogy másfélszer annyi férfi tervez klímavásárlást, mint nő.
Csernátony Csaba, 2020. július 9. csütörtök, 06:20
Fotó: eMag

A KSH legutóbbi - 2018-as helyzetet tükröző - adatai szerint a magyar háztartások tulajdonában lévő tartós fogyasztási cikkek állománya az utóbbi évtizedekben jelentősen gyarapodott, az alapvető cikkek többsége megtalálható a legtöbb családnál. Szinte minden háztartásban volt mosógép, ledes vagy LCD-tévéből akkor 64 százalékos elterjedtséget mértek. Mosogatógép minden negyedik háztartásban volt, ugyanakkor klíma mindössze 4 százalékkal szerepelt a KSH-felmérésben.

Klíma, mosogatógép vagy semmi

A Pulzus Kutató Napi.hu megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatásából most az derült ki, hogy a mosogatógép és a klíma szerepel nagy arányban a magyarok bevásárlólistáján. A kutatás azt vizsgálta, hogy a háztartásokban kevésbé elterjedt háztartási gépek - például a klíma, mosogatógép, szárítógép, turmixgép, elektromos fogkefe vagy éppen az elektromos szőrtelenítő, illetve borotva - közül, melyik beszerzését tervezik a következő három évben.

A Pulzus-kutatás szerint a megkérdezettek legnagyobb része, 21 százaléka tervezi klíma beszerzését, 19 százalékuk pedig a mosogatógépről mondta ugyanezt. A válaszadók több mint harmada - 36 százaléka - viszont nem vásárolna a felsorolt termékekből. A top háromban szerepel még a páraelszívó - a magyarok 15 százaléka szeretné bővíteni ezzel a konyhai gépparkot.


Mit szeretnének a nők? És mit a férfiak?

A két legnépszerűbb gépet inkább a férfiak szeretnék a lakásukba. A klíma esetében látszik, hogy másfélszer annyi férfi szeretne ilyen készüléket. A páraelszívót is több férfi szeretne, mint nő. A turmixgépnél szintén fordított a helyzet.

A felsőfokú végzettségűek háztartásaiból hiányzik a turmixgép, legalább 16 százalékuk szeretne ilyet, míg a középfokú vagy alapfokú végzettségűek 9, illetve 12 százaléka venne ilyet.

Az mosogatógép és a klíma mellett az alapfokú végzettségűeknél előkelő helyen szerepel még a páraelszívó is.

A budapestiek 26 százalékánál, a megyeszékhelyeken és községekben élők 23 százalékánál - az átlagnál nagyobb mértékben - népszerű termék a klíma. A kisebb városokban viszont kevésbé kapós.

A fiatalok tizede szerezne be egy kenyérsütőt és elektromos borotvát/szőrtelenítőt. A 60 évnél idősebbek legnagyobb része, 42 százaléka pedig azt mondta, egyik gépre sincs igénye három éven belül.

 

Ezt kell tudni a kutatásról
A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.
"Csatlakozz a Pulzushoz! Légy Te is véleményvezér!"

HOZZÁSZÓLÁSOK