Támad a púposszúnyog, amelynek alvadásgátló van a nyálában

A szúnyoginvázói közepette többen panaszkodtak furcsa, múlni nem akaró csípésekre, amelyek fájdalmasak és sokáig viszketnek, megdagadnak, kiterjedt piros udvaruk van és a közepük mintha véraláfutásos lenne - írja a 24.hu.
Szász Péter, 2019. július 3. szerda, 14:22
Fotó: Getty Images

Feltehetően az úgynevezett púposszúnyogról van szó, amely csak nevében szúnyog, rendszertanilag légy (angol neve is black fly), a tüneteket pedig a nyálában található véralvadásgátló okozza - mondta a portálnak Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának szúnyogokra specializálódott munkatársa.

A púposszúnyog őshonos fajunk, forrásvizek, patakok, csermelyek kristálytiszta vizébe teszi a tojásait. Úgynevezett indikátorfaj, amely érzékeny a környezetszennyezésre, magyarán ahol megjelenik, ott a vízfolyások egészségesek.

Azon túl, hogy csípése rendkívül kellemetlen, más félnivalónk nincs tőle: a miénknél melegebb éghajlaton képes egyes férgességet okozó paraziták terjesztésére, de hazánkban ártalmatlan. Magyarországon nem túl gyakori, ám a jelenlegi csapadékos, párás időjárás, a nagy meleg kedvező számára, ilyenkor nagyobb számban találkozhatunk vele.

HOZZÁSZÓLÁSOK