Putyin-látogatás - Paks 2 építése is téma lesz

A paksi atomerőmű új blokkjának építése az előkészítési szakaszban tart, az építés kezdetét 2018-ra tervezik - mondta Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója a Magyar Időknek és a Világgazdaságnak adott interjújában.
Domokos Erika, 2017. február 1. szerda, 08:17
Fotó: Napi.hu

A projekt megkapta az elsőfokú környezetvédelmi engedélyt, illetve partnereik telephelyengedély-kérelemmel fordultak a magyar nukleáris hatósághoz. "Bízunk benne, hogy rövidesen az Európai Bizottság részéről az utolsó eljárást illetően is megtörténik a jóváhagyás, és megkezdhetjük a projekt aktív megvalósítását" - mondta Alekszej Lihacsov a két kormányhoz közel álló lapnak, amit az MTI idéz.

Alekszej Lihacsov Vlagyimir Putyin orosz államfő csütörtöki budapesti látogatása előtt már szerdán megérkezik, hogy tárgyalásokat folytasson magyar partnereivel.

Arra a kérdésre, hogy mikorra várható a tender kiírása a nem nukleáris nagyberendezésekre, így a turbinasziget berendezéseire, a vezérigazgató azt mondta, egyelőre korai lenne még konkrét határidőkről beszélni. A beszállítókkal folytatott együttműködésre kiemelt figyelmet fordítanak. A projekt megvalósítása során a berendezések és szolgáltatások beszerzéseire vonatkozó tendereket nyílt és átlátható módon, az Európai Unió előírásaival összhangban bonyolítják le. A berendezések és szolgáltatások potenciális beszállítóiként a beszerzésekben az összes érdekelt - köztük a unió országainak vállalatai - egyaránt részt vehetnek. "Természetesen számítunk a magyar vállalatok jelentős részvételére, a projektben a magyar beszállítói részarány, azaz a helyi iparvállalatok részvétele elérheti a 40 százalékot" - idézi a vezérigazgatót az MTI.

A Pakson is a világ egyik legbiztonságosabb típusának tartott VVER-blokkokat használják - mondta Lihacsov.

HOZZÁSZÓLÁSOK